Ongelukken door sneeuw in noordoosten - waarschuwing KNMI ingetrokken

Sneeuwval heeft gisteravond en vannacht in het noordoosten van het land tot ongelukken geleid. Inzittenden raakten daarbij voor zover bekend niet gewond. De politie raadt weggebruikers aan hun snelheid aan te passen. Het KNMI heeft voor het noordoosten een waarschuwing voor extreem weer afgegeven, die vanmiddag weer weer afgezwakt.

Voor het eerst deze winter zag het er buiten in delen van het land winters uit. Foto ANP / Ginopress

Sneeuwval heeft gisteravond en vannacht in het noordoosten van het land tot ongelukken geleid, meldt persbureau Novum. De politie raadt weggebruikers aan hun snelheid aan te passen.

De Groningse politie spreekt van “een aantal” glijpartijen die met name materiële schade tot gevolg hadden. Zo gleed bij Kolham een auto van de A7 de sloot in. De inzittenden bleven ongedeerd. Op de hele A7 in Oost-Groningen moesten weggebruikers gas terugnemen vanwege het witte wegdek. Ook bij andere ongelukken raakten inzittenden voor zover bekend niet gewond.

De Drentse politie noteerde tien ongelukken. Zo belandden in Drouwenermond en Eelde auto’s in de sloot en reed in Tweede Exloërmond een 24-jarige beschonken bestuurder met een auto een tuin in. Bij deze ongelukken vielen eveneens geen gewonden.

Op sommige plekken is vijf of zelfs tien centimeter sneeuw gemeten, zoals in het Groningse Appingedam. Het KNMI had voor Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland al sneeuw voorspeld en voor die provincies code geel afgekondigd.

Update 10.30 uur: De waarschuwing van het KNMI, die vandaag alleen nog in Groningen, Friesland en Drenthe gold, is opgehoogd van geel naar code oranje. Oranje staat voor een waarschuwing van extreem weer. Het is volgens het KNMI in het noordoosten van het land verraderlijk glad door ijzel, sneeuwresten en bevriezing van natte weggedeelten. Vanavond wordt opnieuw sneeuw in het noordoosten verwacht: mogelijk enkele centimeters in Groningen en Drenthe. De kans op gladheid blijft daarom tot morgenochtend bestaan.

Update 15.00 uur: De waarschuwing voor extreem weer die het KNMI afgaf, is vanmiddag weer afgezwakt naar code geel, wat voor gevaarlijk weer staat. Vanavond wordt wel nog steeds sneeuw verwacht. Code geel blijft morgen nog van kracht.

Andere provincies hadden gisteravond geen last van gladheid, maar van noodweer. Zo kwamen in het Zeeuwse Middelburg bij een windvlaag de dakpannen van meerdere huizen los.

    • Anouk van Kampen