Nederlandse jihadstrijder in Syrië mist kapsalon

Nieuwsuur zond vanavond een interview met een Nederlandse jihadstrijder in Syrië uit: Yilmaz, een voormalige soldaat van de landmacht. Volgens het programma is het voor het eerst dat een Nederlandse jihadstrijder zich in Syrië heeft laten interviewen en filmen.

“Als het Nederlandse leger een eenheid of soldaten zou sturen om het Syrische volk te helpen, zou ik me meteen aanmelden. Maar niemand doet iets. Dus als iemand dan wel iets doet om te helpen en iets te betekenen, is dat dan een probleem? Ben ik dan een verrader? Dat slaat nergens op.”

Het programma heeft sinds acht maanden contact met de oud-beroepsmilitair die nu jihadstrijders traint. De vragen aan Yilmaz zijn door een tussenpersoon gesteld, omdat het in Syrië nu te gevaarlijk is voor buitenlandse journalisten. De Nederlander zette de afgelopen maanden filmpjes van zijn belevenissen op Instagram (account nu offline). Hij filmde ook zijn verwondingen toen een scherpschutter hem in zijn hand raakte.

In Syrië zijn momenteel ongeveer 120 Nederlandse strijders actief, schat de AIVD, die bang is dat zij bij terugkeer in Nederland een gevaar vormen voor de samenleving. In het programma vertelt Yilmaz dat hij niet van plan is om terug te keren naar Nederland. Volgens hem hebben maar weinig Syrië-strijders plannen om geweld te plegen in hun land van herkomst, als ze al terugkomen.

“Het klinkt misschien hard, maar we zijn gekomen om te sterven. Dus teruggaan is niet iets waar we ons mee bezighouden. Waarom zou ik aan Nederland denken? Dat hoofdstuk is afgesloten.”

Het enige wat hij mist? Zijn familie en kapsalon.

Bekijk hier de uitzending van Nieuwsuur. Het item over Yilmaz begint vanaf 10.23