Nederland groener dan vorig jaar door zachte winter

Nederland is groener dan vorig jaar door de zachte winter. Foto ANP / Roos Koole

De zachte winter heeft ervoor gezorgd dat Nederland momenteel gemiddeld twintig procent groener is dan precies een jaar geleden. Er is vooral meer onkruid en ook duinen zijn een stuk groener. Dat blijkt uit de zogenoemde Groenindex van De Natuurkalender en onderzoeksinstituut Alterra van de universiteit Wageningen. Het is de eerste keer dat de Groenindex wordt gepubliceerd.

De Groenindex, die vanochtend in het radioprogramma Vroege Vogels is gepresenteerd, wordt gemaakt op basis van foto’s die satellieten drie keer per week van het hele land maken. Deze metingen worden sinds 15 maart 2012 gedaan. Door te zien hoe groen het oppervlak is, kan hiermee worden berekend hoe hard planten groeien.

De index laat volgens Natuurkalender duidelijk zien dat planten reageren op de zeer zachte winter tot nu toe. Dat geldt zowel voor bebouwd gebied (meer onkruid) als voor bossen, graslanden en duinen. Ten opzichte van december is de groengroei nu al zo’n 15 procent hoger. De index laat verder zien dat het groeiseizoen vorig jaar laat begon, maar lang aanhield. De zomermaanden waren ongeveer even groen als een jaar eerder, maar het najaar was weer een stuk groener.

Alterra heeft een Groenmonitor ontwikkeld waarmee de beelden die via de satelliet binnenkomen, verwerkt worden tot een landdekkende kaart. Dat levert bijvoorbeeld een dergelijk overzicht van groen door het jaar heen op:

Screenshot Groenmonitor

    • Anouk van Kampen