Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Ilvy Njiokiktjien wint Zilveren Camera 2013

Ilvy Njiokiktjien met de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland.
Ilvy Njiokiktjien met de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Foto ANP / Bas Czerwinski

Fotograaf Ilvy Njiokiktjien (29) heeft de Zilveren Camera 2013 gewonnen met haar foto gemaakt tijdens de begrafenis van Nelson Mandela. Dat is zojuist bekendgemaakt in het Fotomuseum in Den Haag. De prijzen voor de beste nieuwsfoto’s van een Nederlandse of in Nederland werkende fotografen werden voor de 65e keer uitgereikt.

Njiokiktjien is de eerste vrouw die sinds de oprichting van de wedstrijd in 1949 de Zilveren Camera wint. Dit is de winnende foto, gemaakt op 12 december in Zuid-Afrika.

Volgens de jury brengt Njiokiktjien de essentie van dit wereldwijde nieuws treffend in beeld:

“Rouw om en dankbaarheid voor de eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Het is een vindingrijke foto die de verschillende lagen van de gebeurtenis - waar de fotograaf op het juiste moment bovenop stond - sterk communiceert.”

Njiokiktjien won in 2008 de National Geographic Fotoprijs. Het afgelopen jaar was zij de eerste ‘Fotograaf des Vaderlands’.

Uit de 4500 ingezonden foto’s bekroonde de jury - bestaande uit 24 vakmensen onder wie fotoredacteuren en fotografen - in zeven categorieën een foto en een fotoserie. Dit zijn alle winnaars in de categorieën:

De winnende foto’s zijn tot en met 6 april ook te zien in het Haagse Fotomuseum, dat onderdeel is van het Gemeentemuseum. Daarna reist de tentoonstelling door naar onder meer Assen en Naarden.