‘Familie van oom Kim Jong-un ook terechtgesteld’

Foto EPA / KCNA

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft alle familieleden van wijlen zijn oom Jang Song-thaek, inclusief vrouwen en kinderen, laten executeren. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Jang werd vorige maand terechtgesteld omdat hij het regime zou hebben verraden.

Onder de slachtoffers zijn Jangs zus en haar echtgenoot, die ook de Noord-Koreaanse ambassadeur in Cuba was. Ook Jangs zoons en zijn neef zijn terechtgesteld. Zelfs de kleinkinderen van Jangs broers is een bloedig lot niet bespaard gebleven, aldus Yonhap.

Sommige aangetrouwde familieleden, onder wie de vrouw van Jangs neef, werden gespaard. Zij zijn volgens Yonhap verbannen naar afgelegen dorpen.

Jang gold de afgelopen jaren als een belangrijk adviseur van Kim, maar viel eind vorig jaar uit de gratie. Hij zou het regime van zijn neef omver hebben willen werpen. De lijst van aanklachten tegen hem was lang. Hij werd naast hoogverraad onder meer beticht van corruptie, drugsgebruik, gokken, vrouwenversierderij en het leiden van een ‘liederlijk en verdorven’ leven. (AP / Novum)