Dodental Egypte loopt op tot 49

Bij botsingen tussen tegenstanders en anhangers van de Egyptische regering zijn sinds gisteren zeker 49 mensen om het leven gekomen. 247 mensen raakten gewond. Het was gisteren drie jaar geleden dat de grootschalige protesten in Egypte begonnen die uiteindelijk tot het aftreden van Hosni Mubarak leidden.

Oproerpolitie op een brug in Kairo, vlakbij het Tahrirplein, tijdens een treffen met anti-regeringsdemonstranten.
Oproerpolitie op een brug in Kairo, vlakbij het Tahrirplein, tijdens een treffen met anti-regeringsdemonstranten. Foto Reuters / Mohamed Abd El GHany

Bij botsingen tussen tegenstanders en aanhangers van de Egyptische regering zijn sinds gisteren zeker 49 mensen om het leven gekomen. 247 mensen raakten gewond, meldt persbureau AFP op gezag van de Egyptische minister van Volksgezondheid. Het was gisteren drie jaar geleden dat de grootschalige protesten in Egypte begonnen die uiteindelijk tot het aftreden van Hosni Mubarak leidden. Eerder stond het dodental nog op 29.

Bij de herdenking van de opstand waren er grote optochten van aanhangers van het Egyptische leger, dat weer aan de macht is sinds het in juli vorig jaar president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap afzette. De aanhangers van het leger waren in de meerderheid op het Tahrirplein in Kairo, dat in 2011 nog het epicentrum van verzet tegen het leger en Mubarak was.

Maar ook tegenstanders van de interim-regering, voornamelijk islamisten, gingen de straat op. Waar en hoe de doden precies vielen is nog niet duidelijk, maar de tegenstanders van de regering werden met geweld door de politie uiteengedreven met traangas en hagelschoten. Gedurende de nacht gingen gevechten tussen voor- en tegenstanders en veiligheidstroepen in het hele land door.

De Egyptische minister van Binnenlandse Zaken heeft laten weten dat 1.079 mensen zijn opgepakt. De interim-regering doet sinds ze aan de macht is aan stevige repressie tegen iedere vorm van demonstratie door de oppositie, met name door aanhangers van Morsi’s Moslimbroederschap, die ondertussen als terroristische groepering is aangemerkt. Sinds de afzetting van Morsi zijn al zeker duizend aanhangers van Morsi om het leven gekomen bij botsingen met leger en politie.