Ajax wint van Go Ahead en zet Vitesse op twee punten achterstand

Ajax blijft koploper in de Eredivisie. De landskampioen won in Deventer met 1-0 van Go Ahead Eagles door een doelpunt van Lasse Schöne een kwartier voor tijd. Ajax profiteert door de zege optimaal van het puntenverlies van naaste belager Vitesse, dat eerder op de dag thuis tegen NEC bleef steken op 1-1.

Ajax had het zichzelf een stuk eenvoudiger kunnen maken door in het eerste kwartier een van de grote kansen te benutten. Kolbeinn Sigthorsson faalde echter oog in oog met doelman Eloy Room en Lesley de Sa schoot van dichtbij rakelings naast.

Ook na de openingsfase hield Ajax het initiatief, maar creëerde het nauwelijks meer kansen. Go Ahead bleef defensief betrekkelijk eenvoudig op de been, al had de thuisploeg in aanvallend opzicht niets in te brengen. Alleen Sjoerd Overgoor kwam vlak voor rust in de buurt van het doel van Jasper Cillessen.
Het inbrengen van Viktor Fischer en Schöne gaf Ajax na ruim een uur spelen een nieuwe impuls. Fischer kreeg amper een minuut na te zijn ingevallen een goede kopkans. De hoofdrol was echter weggelegd voor Schöne. De Deen schoot een vrije trap in eerste instantie in de muur, om vervolgens met links alsnog doeltreffend uit te halen.

Go Ahead bleek ook na de tegentreffer amper in staat om de verdedigende stellingen te verlaten. Bojan Krkic was met een schot op de lat zelfs nog dicht bij de 2-0 voor Ajax, dat nu een voorsprong van twee punten heeft op Vitesse. Nummer drie FC Twente kwam niet in actie omdat de uitwedstrijd tegen FC Groningen werd afgelast. (Novum)