Zestien en zwanger Russische reis met Jelle

Televisie // Film Precious Zaterdag, Nederland 3, 22.35-00.20 uur

Precious is een wandelende catalogus van gettoleed: analfabeet, zestien en zwanger van het tweede kind van haar vader. Er moet iets gebeuren en inderdaad wandelt Precious schuchter de alfabetiseringsklas binnen. De film – die zes Oscarnominaties kreeg – valt op door de extreme verloedering, maar is ook een conventioneel educatiedrama.

Televisie // Docu De bergen achter Sotsji Zondag, Nederland 2, 20.15-21.05 uur

In de zesdelige VPRO-serie De bergen achter Sotsji bereist Jelle Brandt Corstius de Kaukasus per busje – als een ontdekkingsreiziger. Onder de Tsjerkessen in Syrië en Turkije is het de mode terug te keren naar hun historische bakermat bij Jasnaja Poljana, nu centrum van de Winterspelen. En de Abazijnen hebben het omvangrijkste alfabet ter wereld. Jelle ontmoet ze.