U betaalt te veel in Tietjerksteradeel

Attentie, attentie. Nederlandse burgers hebben geen flauw benul van de kosten in de zorg. Ze hebben er geen idee van wat er allemaal voor hen wordt vergoed.

Dat was het dingetje waarmee De Friesland Zorgverzekeraar, onderdeel van Achmea, eind vorig jaar de aandacht trok. Verzekeraars en vergelijkingssites haalden allerlei capriolen uit om maar op te vallen in het jaarlijkse overstapcircus. Als mensen van zorgverzekeraar overstappen, kunnen ze het best naar of via jou overstappen. Dat idee.

De Friesland deed onderzoek onder meer dan duizend mensen. Eén van de vragen: „Wat denkt u dat een operatie voor een gebroken heup daadwerkelijk kost?” Wat bleek: 80 procent schatte dat te laag in. Meer dan de helft van de respondenten koos antwoord A: 6.000 euro of antwoord B: 13.000 euro. Terwijl het in werkelijkheid 22.000 euro is!

Bestuursvoorzitter Diana Monissen zei destijds: „Wij willen als zorgverzekeraar bijdragen aan transparantie, het bewustzijn en het kennisniveau van de consument.”

Maar wat bleek deze week toen een expertisecentrum voor het eerst de gemiddelde prijs voor een heupoperatie bekendmaakte? Die bedraagt helemaal geen 22.000 euro maar gemiddeld 9.000 euro. De burgers weten dondersgoed hoeveel zo’n operatie kost.

Verklaring van De Friesland: wij namen ook „voortraject” en kosten van revalidatie mee – categorie slechte smoes en/of slecht onderzoek.

Het kan geen kwaad voor de verzekerden van De Friesland om toch ook nog maar eens die afgewezen declaraties na te lopen.

    • Jeroen Wester