‘Twee gevangen agenten Kiev weer vrij’ - Jatsenjoek kan premier worden

Demonstranten op een barricade vandaag in Kiev tijdens botsingen met de politie in die stad. Foto EPA / Zurab Kurtsikidze

Betogers in Kiev hebben de twee agenten vrijgelaten die zij eerder vandaag gevangen hadden genomen. De agenten zouden zijn gemarteld. Dat heeft de Oekraïense politie gezegd, meldt persbureau AP.

Een leider van de oppositie sprak van een provocatie door de autoriteiten, bedoeld om als rechtvaardiging voor hardhandig optreden tegen demonstranten te dienen.

De twee agenten kwamen vrij door bemiddeling door buitenlandse ambassades, zei minister van Binnenlandse Zaken Vitali Zachartsjenko. Ze zouden in het ziekenhuis zijn opgenomen, zei hij, maar hij vertelde niet op welke manier de twee zouden zijn mishandeld.

Nieuw overleg Janoekovitsj en oppositieleiders

De Oekraïense president Janoekovitsj voert ondertussen opnieuw gesprekken met de oppositieleiders over de politieke crisis. Bij het nieuwe overleg zijn verschillende leiders van de oppositie, onder wie Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjaginbok, aanwezig. Ze eisen dat de president aftreedt, maar Janoekovitsj is dat niet van plan.

Update 18.53 uur: Wel zou Janoekovitsj oppositieleider Jatsenjoek de post van premier hebben aangeboden. Dat blijkt uit een verklaring van de president die vandaag op zijn website werd geplaatst, meldt AP. Of Jatsenjoek op het aanbod ingaat, is nog niet bekend.

Janoekovitsj beloofde gisteren de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en volgende week dinsdag zijn kabinet te herschikken. Janoekovitsj beloofde verder amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd. Maar dat lijkt voor de oppositie vooralsnog niet voldoende.