Topman na topman valt daar om

Het gaat niet zo lekker met Wessanen, en dat is nog zwak uitgedrukt. Het natuurvoedingsconcern, vooral bekend van de biologische producten van Zonnatura, kampt met winst- en omzetdalingen, vooral als gevolg van slechte resultaten van de Amerikaanse drankentak waar het maar niet van afkomt. Maar het werkelijke probleem is een andere: Wessanen heeft een geschiedenis van wisselingen aan de top, veranderende strategieën, reorganisaties en winstwaarschuwingen.

Gisteren kreeg het bedrijf de zoveelste tegenslag te verwerken. Wessanen wilde een zogeheten one tier board instellen. Daarin zitten bestuurders en toezichthouders in één bestuur en is er geen aparte raad van commissarissen. Dat plan mislukte door verzet van de Amerikaanse grootaandeelhouder Delta Partners (25,6 procent van de aandelen). De beoogde voorzitter, president-commissaris Frans Koffrie, stapte per direct op.

In de afgelopen tien jaar zijn alle drie de topmannen gedwongen vertrokken: Mac Zondervan in 2003, na zes winstwaarschuwingen op rij. Vanwege zijn gebrek aan strategische visie werd hij Mac Zonder Plan genoemd. In 2009 werd Ad Veenhof, afkomstig van Philips, weggestuurd. Hoewel hij na zijn aantreden in 2003 voortvarend begon met reorganiseren en de resultaten aanvankelijk verbeterden, ontkwam ook hij op den duur niet meer aan de winstwaarschuwingen. Ten slotte sneuvelde afgelopen november Piet Hein Merckens, amper 2,5 jaar na zijn aantreden. De raad van commissarissen oordeelde dat verandering in het leiderschap nodig was en stuurde de oud-directeur van Douwe Egberts weg.

Zijn opvolger is de Fransman Christophe Barnouin, het hoofd van de Frans-Italiaanse tak van Wessanen. De aandeelhouders stemden gisteren met de benoeming in, op een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Daar zou ook de beoogde nieuwe bedrijfsstructuur ter sprake komen. Internationaal is one tier board een gangbare structuur, in Nederland minder.

President-commissaris Frans Koffrie zat al sinds 2001 in de raad van commissarissen. Wessanen week dus af van de stelregel dat een commissaris maximaal drie keer voor vier jaar mag worden benoemd. Het bedrijf redeneerde dat in moeilijke tijden, waarin ook nog eens een nieuwe topman aantreedt, een ervaren commissaris broodnodig is. Maar voor de aandeelhoudersvergadering überhaupt was begonnen, had Wessanen de voorstellen al ingetrokken vanwege een gebrek aan steun van aandeelhouder Delta.

Waarom Delta de benoeming van Koffrie niet zag zitten, is onbekend. Ook bij Wessanen, zegt een woordvoerder desgevraagd. De raad van bestuur en de raad van commissarissen bekijken nu hoe het vertrek van Koffrie kan worden opgevangen, zegt hij. Of Wessanen alsnog een one tier board krijgt is volgens de woordvoerder mede afhankelijk van de vraag of er een geschikte vervanger voor Koffrie te vinden is.

Over vier weken komt Wessanen met jaarcijfers. Bij de bekendmaking van de derdekwartaalcijfers werd al duidelijk dat de omzet in de eerste negen maanden van het jaar 3,7 procent lager lag dan een jaar eerder. ABC, de geplaagde Amerikaanse drankentak, staat nog altijd in de verkoop. Afgelopen week bleek dat Wessanen ook van zijn dochterbedrijf Izico af wil. Dit snackbedrijf is vooral bekend van Beckers’ kroketten. Wessanen wil zich concentreren op zijn specialiteit: natuurvoeding. Maar eerst moet het zijn organisatie weer op de rails krijgen.

    • Barbara Rijlaarsdam