Surfers trotseren golven van vijftien meter op gevaarlijke Mavericks

Titelverdediger Peter Mell in actie tijdens de Mavericks. Het lukte de Amerikaan niet zijn titel te prolongeren. Foto AP / Eric Risberg

In kustplaats Half Moon Bay in California vond gisteren de beroemde jaarlijks surfwedstrijd Mavericks plaats. Een groep professionale waaghalzen trotsteerde golven van twaalf tot vijftien meter. De Zuid-Afrikaan Grant ‘Twiggy’ Baker was dit jaar de beste, net als in 2006.

De Mavericks International is één van de meest prestigieuze internationale surftoernooien en vindt sinds 1999 ieder jaar plaats in Half Moon Bay, dat zo’n 48 kilometer ten zuiden van San Francisco ligt. De wedstrijd trekt ieder jaar tienduizenden belangstellenden die van zonsopgang tot zonsondergang een selecte groep van twintig tot dertig topsurfers in actie zien.

De San Francisco Chronicle omschrijft het spektakel dat de Mavericks zijn als volgt:

The thrill of riding Mavericks is known to only a few: the very best in big-wave surfing. But the excitement, the danger, the natural beauty - these are things that call out to just about everyone.

Bekijk hier een reportage over de Mavericks op CNN:

http://www.youtube.com/watch?v=KA7STxogZYk

Grant Baker uit Zuid-Afrika was dit jaar de beste. Hij kreeg een bedrag van 12.000 dollar voor zijn capriolen. Want gevaarlijk is de surfwedstrijd, voor de deelnemers én voor de toeschouwers. In 2010 raakte een aantal toeschouwers gewond toen ze vanaf het strand werden meegevoerd door één van de monstergolven. Sindsdien moeten de toeschouwers vanaf het parkeerterrein van het nabijgelegen Oceano Hotel naar de wedstrijd kijken.

Bekijk hier beelden van de winst van Baker in 2006:

De weersomstandigheden voor de Mavericks waren dit jaar ideaal, zei een woordvoerder van de organisatie tegen persbureau Reuters. De lucht was grotendeels blauw en er stond weinig wind op de dag van de wedstrijd, wat belangrijk is omdat te hoge golven zo gevaarlijk zijn voor de deelnemers dat de wedstrijd afgelast moet worden. Dat gebeurde gisteren nog bij een ander surfevenement in Aloha State.

The Weather Channel maakte een item over het ‘geheim’ van de Mavericks-golven:

    • Pim van den Dool