Streven naar grote ouderdom voor iedereen is onethisch

Op de wetenschapspagina’s van NRC Handelsblad lees ik steeds vaker artikelen over het almaar langer leven van de mens, zo ook afgelopen weekend (‘Methusalem bestaat, maar niet in het lab’, 18&19 januari). Het artikel beschrijft studies die inzicht kunnen verschaffen over de mechanismen die aan ouderdomskwalen ten grondslag liggen.

Zolang dat het doel is, zijn dat zeer nuttige en noodzakelijke studies. Zodra het doel echter wordt gezonde mensen langer te laten leven, zet ik mijn morele vraagtekens daarbij. Er is in andere werelddelen dan het Westen met eenvoudige middelen nog een enorme gezondheidswinst te behalen.

Het nastreven van een gemiddelde overleving van mensen tot boven de honderd jaar vind ik onethisch. De opmerkingen van Steven Austad en Riekelt Houtkooper stellen mij in zoverre gerust, dat een therapie om langer te leven nog ver weg is. De wereld dreigt immers toch al overbevolkt te raken.

    • Harm Jan Huidekoper