... slecht nieuws uit Heerlen

Ineens kwam biotechbedrijf DSM dinsdag met financiële resultaten op de proppen. Onverwacht – het stond niet op de agenda. Maar dat was niet de reden dat de cijfers een schok veroorzaakten bij beleggers. Dát kwam doordat de cijfers van de multinational uit het Limburgse Heerlen vies tegenvielen. De voedingstak – de grootste en meest winstgevende divisie van DSM – kampt met een dalende vraag, zo lichtte topman Feike Sijbesma toe. Bovendien staan de prijzen flink onder druk. Hiervoor had hij vorig jaar ook al gewaarschuwd, maar dat het zó erg zou zijn, had hij toen vermoedelijk ook niet voorzien. Om teleurstellingen te voorkomen besloot DSM de resultaten niet eind februari, maar deze week alvast bekend te maken. Goed bedoeld, maar de teleurstelling was er niet minder om: de koers daalde prompt met 10 procent, de sterkste daling sinds december 2008.