Samsom in NRC: we hebben nu een alternatief voor aardgas nodig

PvdA-leider Diederik Samsom staat de pers te woord tijdens zijn bezoek aan Middelstum, in het Groningse aardbevingsgebied.
PvdA-leider Diederik Samsom staat de pers te woord tijdens zijn bezoek aan Middelstum, in het Groningse aardbevingsgebied. Foto ANP / Remko de Waal

Nederland moet meer doen om zich op tijd te verzekeren van een duurzame energievoorziening. Dat zegt PvdA-leider Diederik Samsom vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Samsom noemt het vorig jaar gesloten Energieakkoord “een mijlpaal, noodzakelijk om verder te komen.”

Maar volgens Samsom is het “niet genoeg”. Om de economie op tijd klaar te maken voor een situatie waarin Nederland geen eigen aardgas meer heeft, is meer nodig, vindt de PvdA-leider. Afhankelijk worden van buitenlandse fossiele brandstoffen zou een “cruciale fout” zijn.

De PvdA-leider voelt door de “gasschok” van de afgelopen weken in Groningen een nieuwe urgentie om Nederland minder afhankelijk te maken van het eigen aardgas. Minister Henk Kamp besloot om de gaswinning daar terug te schroeven vanwege toenemende aardbevingen.

PvdA-leider wil ontwikkeling duurzame energie stimuleren

Samsom pleit onder meer voor het gericht stimuleren van de ontwikkeling van duurzame energie via het staatsbedrijf EBN, dat nu miljarden investeert in olie- en gasprojecten. “Als je het aan marktkrachten overlaat dan maken wij de noodzakelijke transitie te langzaam en dus te laat.” Volgens Samsom moet die transitie gepaard gaan met een nieuwe Nederlandse maakindustrie die zich richt op de duurzame energiemarkt. “Wij zijn daarvoor uitstekend gesitueerd.”

Het idee dat de overheid geen goede industriepolitiek kan voeren, verwerpt Samsom:

“Met een kleine overheid die zich alleen bezig houdt met veiligheid en immigratie kom je er niet.”

De rechtse coalitiepartner VVD is meer geneigd de markt zijn werk te laten doen. Samsom:

“Ik denk dat ik de VVD wel kan overtuigen van het belang van deze stap. Maar met alleen een magere meerderheid komen we er niet. Meer dan voor alle andere hervormingen geldt dat we voor deze stap een breed politiek en maatschappelijk draagvlak moeten vinden.”

De in het regeerakkoord afgesproken ambitie om de Nederlandse energievoorziening in 2050 volledig duurzaam te laten zijn, is volgens Samsom mogelijk te laag. “We moeten nu de volgende stap al zetten.”

Lees vandaag in NRC Weekend het volledige interview met Samsom (gratis voor abonnees).