Rampweek voor Duitse ANWB

Vliegt hij er nu uit? Die vraag stelt het Duitse boulevardblad Bild nadat gisteren bekend werd dat Peter Meyer (64), de baas van de machtige Duitse automobielclub ADAC, reddingshelikopters gebruikt heeft voor privévluchten. Het weekblad Stern meldde dat Meyer en bestuursleden van de vereniging zeker dertig keer oneigenlijk gebruik gemaakt hebben van de reddingsheli’s.

Het was een rampweek voor de ADAC. Eerst bleek dat er met de verkiezing van de populairste auto is geknoeid. Vorig jaar kreeg de nieuwe Volkswagen Golf volgens het ledenblad ruim 34.000 stemmen, maar dat bleken er slechts 3.400. De directeur communicatie moest opstappen. Daar kwam het verwijt van de Groenen bij dat de ADAC ook het aantal deelnemers aan de Deutschland Rally had opgekrikt.

De ADAC, met een omzet van 2 miljard euro, staat nu onder druk om te hervormen. De club is met 19 miljoen leden een invloedrijke lobbyorganisatie. Peter Meyer is niet van plan op te stappen.