Rabobank saneert: tot 2.000 banen weg

Foto Peter Hilz

Er komt een nieuwe massaontslagronde bij de Rabobank. De komende drie jaar zullen nog eens 1.000 tot 2.000 arbeidsplaatsen in Nederland verdwijnen, maakte de bank vrijdagavond bekend. Begin vorig jaar kondigde Rabobank al aan dat er tot en met 2016 achtduizend banen gaan verdwijnen. Bij de bank werken nu circa 60.000 mensen. In drie jaar verdwijnt dus eenzesde van het totaal.

De nieuwe reorganisatie onderstreept de aanhoudende problemen bij Rabobank. De winst daalde in 2012 met 20 procent tot 2,1 miljard euro. Vorig jaar kampte de bank met een bestuurscrisis en een dopingaffaire bij de wielerploeg. Lokale banken moesten onder extra toezicht worden geplaatst omdat zij klantdossiers niet op orde hadden. Eind vorig jaar moest Rabobank 774 miljoen euro betalen wegens fraude met de Libor-rente. Die affaire tastte de eens smetteloze reputatie van de coöperatieve bank aan.

De nieuwe ontslagen vallen grotendeels bij Rabobank Nederland. Daaronder valt onder meer het hoofdkantoor in Utrecht. Ook bij de internationale divisie, Rabobank International, verdwijnen banen. Die divisie was verantwoordelijk voor de Libor-fraude, al wordt op de afdeling waar dit gebeurde nu niet gesaneerd, zegt een woordvoerder. Wel worden een aantal onderdelen van Rabobank International bij Rabobank Nederland ondergebracht. Sinds de Libor-affaire is een aantal activiteiten bij Rabobank International al volledig beëindigd.

De eerdere ontslagronde trof vooral de 136 lokale bankkantoren. „Bij de lokale banken is de reorganisatie in gang gezet. De volgende stap is dat nu ook de ondersteuning van die lokale banken slimmer en slagvaardiger moet”, aldus de woordvoerder. De relatie tussen de lokale banken, die in grote mate zelfstandig opereren, en het hoofdkantoor is momenteel gespannen. Er is onvrede over de nieuwe strategie, die de lokale kantoren in hun ogen minder autonoom maakt.

Vakbond FNV Finance zegt „overvallen” te zijn door de aankondiging. Het betrokken personeel is „niet op de hoogte gesteld”. FNV-bestuurder Jan Paul van Veenhuizen vermoedt dat het moment van de aankondiging te maken heeft met de beursgang van ledencertificaten komende maandag. Rabobank heeft onlangs besloten deze certificaten die eerst alleen voor leden van de bank verkrijgbaar waren naar de beurs te brengen om aan vers kapitaal te komen. „Dit geeft weer aan dat Rabobank als bijzondere, coöperatieve bank niet meer bestaat.”