Politie: waarschijnlijk 32 doden door brand in bejaardentehuis Canada

Brandweerlieden zoeken naar slachtoffers onder het ijs na de brand in een bejaardentehuis in het Canadese Quebec. Foto AP / Ryan Remiorz

Bij de brand in het Canadese Quebec die donderdag een hele vleugel van een bejaardentehuis in de as legde, zijn volgens de politie zeker 32 mensen omgekomen. Acht lichamen zijn geborgen.

De politie gaat er echter van uit dat de 24 mensen die nog worden vermist ook niet meer leven. Daarmee is het vermoedelijke dodental opgelopen tot 32.

De brand brak eergisteren uit in een houten bejaardenhuis in het dorp L’Isle-Verte in de provincie Quebec. Veel bewoners van het huis waren boven de 85. De meesten van hen waren slecht ter been, of dement.

Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak van de brand is geweest. NRC-correspondent in Canada Frank Kuin schreef daarover in de krant van gisteren:

Bestrijding van de brand werd bemoeilijkt door extreme vrieskou, met temperaturen van 20 graden onder nul en een gure wind, die het vuur aanwakkerde. Brandslangen bevroren, en brandweerlieden moesten elkaar in hoog tempo afwisselen om onderkoeling te voorkomen. Bevroren bluswater heeft de restanten van het tehuis, en de directe omgeving, bedekt met een laag ijs van 30 centimeter dik op sommige plaatsen. Daardoor is het moeilijk om te beginnen aan het onderzoek naar de toedracht van de brand, aldus een woordvoerder van de politie van Quebec.

In Canadese media wordt nu gedebatteerd over de veiligheid van bejaardentehuizen, vervolgt Kuin, met name als er brand uitbreekt.

Niet overal zijn sprinklerinstallaties verplicht – in Quebec pas sinds 2000, maar niet met terugwerkende kracht voor tehuizen die voor dat jaar zijn gebouwd. De in de as gelegde vleugel van La Résidence du Havre dateerde van 1997.

    • Niels Posthumus