‘Opnieuw Oekraïense betoger overleden’ - einde crisis niet in zicht

Anti-regeringsdemonstranten kwamen ook vandaag in Kiev in aanvaring met de politie.
Anti-regeringsdemonstranten kwamen ook vandaag in Kiev in aanvaring met de politie. Foto AP / Sergei Grits

Een Oekraïense betoger die woensdag gewond raakte bij rellen in de hoofdstad Kiev, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt persbureau AFP. Ondertussen lijkt een oplossing van de politieke crisis in het land ondanks concessies van president Janoekovitsj nog niet naderbij.

Janoekovitsj beloofde gisteren de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en volgende week dinsdag zijn kabinet te herschikken. Janoekovitsj beloofde verder amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd.

Hoeveel doden er tot nu toe bij de protsten zijn gevallen is onduidelijk. De regering heeft erkend dat er twee doden zijn gevallen, hoewel de oppositie beweert dat dit er tot vanochtend zeker vijf waren. Het nieuws over het nieuwste slachtoffer zou het dodental op zes brengen.

Gespannen rust op centrale Maidanplein

Of de concessies van Janoekovitsj genoeg zijn om de oppositie te overtuigen is de vraag. Op het centrale Maidanplein in Kiev heerste vanochtend een gespannen rust. Volgens het Ministerie van Binnenlandse Zaken houden betogers twee politie-agenten gevangen, maar de oppositie spreekt dit tegen. Een groep van zo’n honderd activisten probeerde vanochtend volgens de regering het ministerie van Energie in te nemen, wat door een regeringsfunctionaris werd omschreven als een “daad van terrorisme”.

In de stad Vinnitsia hebben betogers vanochtend het gebouw van het lokale bestuur bezet om het vertrek van de regionale gouverneur te eisen, aldus Oekraïense media. De oppositie heeft nu in tien steden overheidsgebouwen in handen. Een splitsing van het land is niet langer ondenkbaar, schrijft onze verslaggever in Kiev Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad.

Vanuit de hoek van de regering kwamen vanochtend, nu de beloften van Janoekovitsj geen effect lijken te sorteren, sombere woorden. Minister van Binnenlandse Zaken Vitaliy Zachartsjenko zei volgens de BBC dat de onderhandelingen met de oppositie zijn mislukt. De minister gaf “radicale groepen” de schuld voor de onrust in Oekraïne en benadrukte dat veel betogers gewapend zijn. Daarom lijken pogingen om de rust in Kiev op een vreedzame manier te herstellen “nutteloos”, aldus Zachartsjenko.

EU wil blijven bemiddelen in crisis

De Europese Unie liet vandaag weten te willen blijven bijdragen aan een oplossing voor de crisis. “We willen helpen om een eind te maken aan de escalatie en een uitweg voor de crisis te vinden”, aldus Europees Commissaris voor uitbreiding Stefan Füle vanuit Kiev. Füle sprak gisteren en vandaag in de hoofdstad met Janoekovitsj en de leiders van de oppositie. De Eurocommissaris bezocht ook het Maidanplein.

Het bezoek past in een reeks initiatieven van de EU om te bemiddelen in de Oekraïense crisis. Volgende week vrijdag vliegt EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton naar Kiev. Woensdag en donderdag zal een delegatie van het Europese Parlement ter plekke zijn met onder anderen VVD’er Hans van Baalen.