Nieuwe poging op Syriëconferentie - humanitaire hulp centrale thema

De hoofdonderhandelaar van de Syrische oppositie, Hadi Bahra (rechts vooraan), keert eerder vanmiddag terug naar de onderhandeltafel in Genève. Foto AP / Salvatore Di Nolfi

Humanitaire hulp zal het belangrijkste thema zijn voor het tweede rechtstreekse overleg vandaag tussen de Syrische regering en de oppositie in Genève. Wederom wordt niet verwacht dat de twee partijen ook daadwerkelijk tegen elkaar zullen spreken, maar bemiddelaar Lakhdar Brahimi het woord zullen laten voeren.

Na dagen van oplopende ergernissen lijken de partijen toch bereid zich iets meegaander op te stellen, meldt persbureau AP. Voor de Syrische Nationale Coalitie is het vertrek van Bashar Assad als president van Syrië nog steeds de belangrijkste eis, de Syrische regering richt zich op het bestrijden van wat zij terrorisme noemt.

Eerder vandaag spraken de partijen ook al met elkaar in Genève. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het regime-Assad en de oppositie gisteren al rechtstreeks met elkaar in gesprek zouden gaan, maar dat kwam er niet van doordat de partijen verdeeld waren over de voorwaarden vooraf.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

    • Niels Posthumus