Net gemist 25/1

Deze week onder meer: een verhaal over het eerste contact tussen journalist Glenn Greenwald en Edward Snowden en een film over hoe het is om als man een vrouwenlichaam te hebben.

Wat Leven in het lichaam van een andere sekse
Tijd 2 minuten
Hoe zou het zijn als vrouw te kijken door de ogen van een man? En hoe zou het zijn als man te ervaren hoe het is een vrouwenlichaam te hebben? Het interdisciplinaire kunstcollectief beanotherlab ontwikkelde een machine waarmee het héél even mogelijk werd.

Wat De mannen die de geheimen lekten
Tijd 20 minuten
Vrij Nederland vertaalde dit adembenemende verhaal van Rolling Stone over het eerste contact tussen journalist Glenn Greenwald en Edward Snowden. Een reconstructie van hoe het grootste overheidslek uit de geschiedenis tot stand kwam.

Wat The Day Before, Isabel Marant
Tijd 60 minuten
In de documentaire The Day Before wordt de Franse Isabel Marant gevolgd in de aanloop van een show – een ontwerpster die kleding maakt in een typisch Parijse stijl: beetje rock-’n-roll, beetje bohémien, tikje sexy en vooral niet te nieuw ogend. Marant ontpopt zich als ontwerper die verrassend down to earth is. Ook letterlijk: de helft van de tijd ligt ze plat op de betonnen vloer, in de hoop zo van haar stressrugpijn af te komen.

Wat Zo is het om je zicht te verliezen
Tijd 12 minuten
Stukje bij beetje verloor theoloog en schrijver John Hull zijn zicht. In 1983 werd hij definitief blind. In de jaren die volgden hield hij een audiodagboek bij: over hoe het is als herinneringen vervagen, en de vrees dat er niets meer overblijft. The New York Times maakte er een mooi videodocument van.

Wat Inside Monopoly’s Secret War Against the Third Reich
Tijd 40 minuten
Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden krijgsgevangenen uit Duitse kampen ontsnappen dankzij een spelletje Monopoly. Wat is er waar van die anekdote die vaak wordt opgerakeld? Wie verzon de list en hoe ging het in z’n werk? Vorige week verscheen daar een goed artikel over dat online is terug te lezen.

    • Stijn Bronzwaer