Nadal haalt eenvoudig finale in Melbourne ten koste van Federer

Zo staat het nu dus 23-10 in het voordeel van Rafael Nadal in de onderlinge confrontaties met Roger Federer. Het meest aansprekende affiche van het mannentennis voldeed niet aan de opgeklopte verwachtingen. Nadal, de nummer één van de wereld, won zijn halve finale vrijdag op de Australian Open met 7-6, 6-3 en 6-3.

Federer won sinds Wimbledon 2007 niet meer van zijn rivaal op een grandslam. Bovendien: vijftien van de laatste negentien ontmoetingen werden door de Spanjaard gewonnen. Ofwel: sinds Nadal 21 is, is de Zwitser, bijna zes jaar ouder, niet meer in staat geweest zijn concurrent om het predikaat beste tennisser aller tijden voor langere tijd te overvleugelen.

Vrijdag was het niet anders. Dat was te verwachten, alleen de wijze waarop de zeventienvoudig grandslamwinnaar zich liet afstraffen was teleurstellend. Federer sloeg twee keer zoveel onnodige fouten en kon Nadal, met diens defensieve spel vanaf zijn veilige positie ver achter de baseline, niet ontregelen. In zijn keuzes verraste Federer maar zelden. Netjes opgebouwde punten misten vaak de finale klap.

In de eerste set – die zeer belangrijk was voor Federer – moest hij al twee breakpoints tegen wegslaan. In de tie-break ging het alsnog mis: 7-4. Slechts de blaar in de palm van zijn linkerhand leek Nadal te kunnen stoppen. Maar juist nadat hij daar aan het begin van de tweede set aan behandeld werd, liet hij zijn beste tennis zien en brak hij Federer op het zesde breakpoint. Federer brak nog één keer terug in de derde set, maar de Spanjaard denderde er meteen weer overheen.

Nadal is nu favoriet om zondag zijn veertiende grandslamtitel te winnen, en daarmee de Amerikaan Pete Sampras te evenaren. Daartoe moet hij afrekenen met de verrassende finalist Stanislas Wawrinka, die zijn landgenoot Federer voor het eerst in zijn carrière op de ATP-wereldranglijst voorbij zal gaan. Een extra knauw voor de grote kampioen van weleer.