Na Li klopt Cibulkova in finale en is winnares Australian Open

Na Li balt haar vuist nadat ze de eerste set heeft gewonnen in de finale tegen Cibulkova. Foto Reuters / Brandon Malone

De Chinese tennister Na Li heeft vandaag voor het eerst de Australian Open gewonnen. Li, als vierde geplaatst en voormalig winnares op Roland Garros, versloeg in de finale de Slowaakse Dominika Cibulkova in twee sets: 7-6, 6-0.

De 31-jarige Li, in 2011 en 2013 verliezend finaliste in Melbourne, had in de eerste set nog veel moeite met Cibulkova, maar stond in de tweede set geen enkele game meer af.

Cibulkova begon moeizaam aan haar eerste grandslamfinale. Mede door twee dubbele fouten leverde ze direct haar opslag in en ze ontsnapte in haar tweede servicebeurt aan een 3-0 achterstand. Li hielp de 24-jarige echter terug in het zadel. Een nieuwe break leverde de Chinese in de elfde game toch weer een voorsprong op. Ze kon het daarna afmaken, maar Cibulkova werkte een setpunt weg en brak terug.

Li in tweede set zeer overtuigend

In de tiebreak maakten beide speelsters veel fouten, maar Li wist haar spel net iets beter onder controle te houden. De setwinst leek een bevrijdende werking te hebben op Li, die beter ging serveren en mede dankzij haar sterke backhand overtuigend een 5-0 voorsprong nam. Ze benutte haar tweede wedstrijdpunt.

Voor Li is het na haar titel op het gravel van Roland Garros in 2011 haar tweede zege op een grandslamtoernooi. Opvallend genoeg trof ze op weg naar de finale in Australië geen enkele speelster uit de top-20. Cibulkova rekende onder meer af met de als derde geplaatst Maria Sjarapova en de als vijfde geplaatste Agnieszka Radwanska.

De finale bij de mannen wordt morgen gespeeld en gaat tussen Rafael Nadal en Stanislav Wawrinka.

Het wedstrijdverslag is van persbureau Novum.

    • Pim van den Dool