My Thai

Spreek ik Thailand-reizigers dan hoor ik de wijnliefhebbers daartussen consequent klagen over het aanbod in het Verre Oosten. Ter plekke zijn deze voornamelijk aangewezen op budget-Australiërs die daarbij voor te veel geld op de kaart staan.

Nu is fiks betalen nog tot daar aan toe maar de kwaliteit laat vaak ook te wensen over. Geloste zeecontainers willen namelijk nog wel eens een tijdje op de kade blijven staan voordat verdere verdeling plaatsvindt. Het kookpunt is dan al snel bereikt en Glühwein drinken we wel op wintersport.

Een biertje dus maar? Kan. Maar daar doe je mij bij Thaise kokos-kwartelsoep van collega De Vos geen plezier mee. Daar schenk ik een chenin blanc 2012 van Laurent Kraft uit Vouvray bij (€ 12,45. Bosman Wijnkopers). Daarvan weet ik ook zeker dat ie koel in mijn wijnklimaatkast heeft gelegen.

Hierin trof ik uit Australië – nu we het er toch over hebben – ook een onverwachte en op de perfecte temperatuur bewaarde blend aan uit Barossa Valley. De eigenaren van Château Tanunda, de van oorsprong Duitse familie Geber, hebben Ozzie homeboy shiraz laten kennismaken met het Italiaanse straatschoffie primitivo.

Dat begint met een beetje aftasten, waarbij de eerstgenoemde zich voorstaat op zijn cassis, pruimen, zwarte peper en zoete specerij. En de ander zich gesterkt voelt door een achterban van nadrukkelijk aanwezige frambozen en aardbeien. Beide blijken eikenhoutdelers, waarna de interland Australië-Italië uiteindelijk onbeslist eindigt.

Toch is er een winnaar: de liefhebber van zwoel, sappig, beter gevuld rood zonder tanninegetalm en strenge oplegverordeningen. Bij de soep zou ik ‘m overigens niet schenken. Maar voor wie in Oosterse sferen wenst te blijven en daarna Thais rundvlees met chilipepers serveert, is deze wijn een betaalbare aanrader (€ 6,99. Jumbo Supermarkten).

    • Harold Hamersma