Moederdieet beïnvloedt babybrein

Zwangere vrouwen moeten vooral in de laatste drie maanden van de zwangerschap op hun voeding letten. Eten ze dan te veel vet, dan is de kans groter dat hun kinderen later last krijgen van overgewicht en diabetes. Onderzoekers uit Keulen concluderen dit na onderzoek bij muizen (Cell, 23 januari).

Dat moeders met overgewicht een grotere kans hebben op kinderen met diabetes of een andere stofwisselingsziekte is al jaren bekend uit epidemiologisch onderzoek. Over de onderliggende moleculaire en cellulaire processen tastte men echter in het duister. Bij het zoeken hiernaar richtten de Duitse onderzoekers zich op de hypothalamus, een klein hersengebied dat belangrijk is voor de hormoonhuishouding. Deze bevat een kern, de nucleus arctuatus, met cellen die de eetlust en de energiehuishouding beïnvloeden.

Via verbindingen met andere delen van de hersenen zorgen die cellen voor de afstemming van stofwisselingsprocessen. Bij menselijke foetussen worden deze verbindingen voornamelijk in het derde trimester van de zwangerschap aangelegd en zijn ze klaar bij de geboorte. Bij pasgeboren muizen zijn ze echter nog niet af. Dat is pas het geval na de zoogperiode. Vandaar dat pasgeboren muizenpups een goed onderzoeksmodel zijn om de invloed van moeders dieet op de ontwikkeling van dit deel van de hersenen te onderzoeken.

    • Huup Dassen