Waarover praten wij dit weekend?Over hazenverstoppertje spelen, de zielloze Ajacied en ja, ook weer over discriminatie

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: De Ajacied heeft geen ziel. Woensdag werd in Amsterdam weer een Ajax-Feyenoord afgewerkt. Zonder uitpubliek – en dat hebben we gemerkt. De Ajacied juicht namelijk pas als zijn team een doelpunt maakt. Dat heeft een reden: het gaat hem alleen om winnen. En waarom wordt hij fan van de club die altijd wint? Omdat hij zijn eigen gebrekkige vermogen om iets te winnen moet compenseren. Vraag je zo’n jongeman naar zijn eigen erelijst, dan komt de aap uit de mouw: je Ajaxgezinde gesprekspartner blijkt een loser te zijn die niet verder kwam dan zwemdiploma A.

Stelling: Stop met de verering van alcoholistische muzikanten. Wat hebben onze nationale muziekhelden gemeen? 1) Ze zijn dood. 2) Ze waren muzikaal geen hoogvliegers. 3) Ze waren aan de drank of gebruikten andere verdovende middelen. En daar zit de crux, lieve mensen: het gaat ons niet om de muziek van André Hazes, Herman Brood of Ramses Shaffy, maar om hun levensloop. We vereren bohémiens die tegen onze calvinistische traditie aanschopten. We hunkereren naar authentieke figuren. Leuk, maar die muziek kunnen we missen.

Stelling: Reguleer de wietteelt niet. In Nederland wordt jaarlijks 65 ton wiet opgerookt of geconsumeerd. Als baas van een coffeeshop mag je het wel vérkopen maar niet ínkopen. Krankjorem. Maar dat is nu juist zo leuk aan Nederland: wij hebben zo onze manieren die je verder aan niemand ter wereld kunt uitleggen. Houwen zo.

Stelling: Wij discrimineren onbewust – en dat is véél erger dan bewust. Goed stuk in nrc.next gisteren, over selectief vermelden van etnische achtergrond in de media: wel ‘Marokkaan’ of ‘Turk’ erbij zetten als iemand stoute dingen doet (type kort lontje Badr Hari) en dat stelselmatig verzwijgen als we iemand een held vinden (à la Greenpeace-icoon Faiza). Wij zijn zó gewend aan ons discriminerende gedrag dat we zelf niet doorhebben hoe lomp we zijn.

Stelling: We zijn geen racisten. Wat een suggestief artikel gisteren in nrc.next. Wanneer ben je nu weer een racist? Ik mag een Marokkaan toch gewoon Marokkaan noemen? Of is dat beledigend? Trouwens, sommige van mijn beste vrienden zijn Marokkaans. Dus wat zeur je nou, Next?!

Stelling: Laten we een nieuwe hype ontketenen, haasjes verstoppen! Doe je mee? Briljant idee van die twee Zuid-Afrikaanse kunstenaars die een haasje hebben verstopt in een beeld van Nelson Mandela. Ze protesteerden ermee, omdat ze hun handtekening niet in het beeld hadden mogen krassen, en ze moesten zo snel werken – haas = haast in het Afrikaans. Naar ’t Nederlands vertaald denken we dan aan: ‘mijn naam is haas...’ Dus kom maar op met die paashaasjes, en knoop ze op aan de deurknop van Rabobanken, SNS-banken, alle corrupte politici in Roermond en Bonnie St.Claire.

Stelling: Ze moeten ophouden met vechten in Syrië. Je hebt er alleen jezelf ermee, als land dan. De boel kapot maken. Altijd en eeuwig de minderheid die ’t verpest voor de meerderheid. Doe als wij. Wij gaan dit weekend naar de modewinkels Hutspot en Jutka & Riska, met een middag vol catwalkshows, muziek en een indoor markt (pagina 22-23). Zie je daar!