kort

Foto AP

Top Syrië

Regime en oppositie gaan met elkaar praten

Vertegenwoordigers van de Syrische oppositie en het regime van president Bashar al-Assad voeren vandaag voor het eerst directe gesprekken tijdens de vredesconferentie in Zwitserland. Dat maakte VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, bekend. De regering dreigde gisteren nog de onderhandelingen vandaag te verlaten omdat de Syrische oppositie „niet serieus” en „onvoorbereid” aan de conferentie zou deelnemen. De oppositie wilde op haar beurt niet rechtstreeks met het regime-Assad om tafel, tenzij het regime vooraf akkoord zou gaan met het instellen van een overgangsregering. Dat er nu toch gepraat wordt is een klein lichtpuntje op een top waar niemand echt hooggespannen verwachtingen van heeft.

Opmars

Otter nu ook gezien in de Gelderse Poort

De otter is voor het eerst in vijftig jaar weer gezien in de Gelderse Poort, een natuurgebied tussen Arnhem en Nijmegen. Een camera heeft het dier vorige week vastgelegd, meldt de Flora- en Faunawerkgroep Gelderse Poort. Eerder deze maand werd al bekend dat de otter weer gezien is in het Groene Hart. Otters stierven zo’n 25 jaar geleden uit in Nederland maar kregen in 2002 een nieuwe kans toen ze in verschillende regio’s werden uitgezet. Sindsdien duikt het beest in steeds meer natuurgebieden op.

Gaswinning

‘Bevingen gevaar voor de stad Groningen’

Aardbevingen door gaswinning kunnen op den duur meer schade veroorzaken in de stad Groningen. Dat zegt Jan de Jong, inspecteur-generaal van het Staatstoezicht op de Mijnen tegen NRC. Door de aardgaswinning zijn daar steeds meer en zwaardere aardbevingen. Het kabinet besloot daarom vorige week op advies van de toezichthouder de boorputten bij het kwetsbare Loppersum nagenoeg stil te leggen. De inspecteur-generaal dringt aan op een risicoanalyse voor het hele aardbevingsgebied in Groningen, omdat er bij zwaardere bevingen in dichtbebouwde gebieden „nare dingen” kunnen gebeuren.

    • NRC