kokos-kwartelsoep

Dit recept is van Alexander Bakker, een Nederlander die zich tot een verbluffende Thaise kok heeft ontwikkeld. De smaak wordt in hoge mate bepaald door de kwaliteit van de sauzen. Mae Krua oestersaus is het beste Thaise merk. Gebruik bij voorkeur Thaise lichte sojasaus, eventueel Filippijnse. Liever geen Chinese, absoluut geen Indonesische of Japanse. Kokoswater (ook wel kokossap, kokosmelk is iets anders) is het sap van een onrijpe, groene kokosnoot. Gedroogde leliebloemen geven de soep een vanilleachtige, donkere smaak. Grijs zout is ongeraffineerd zout waarin alle mineralen behouden zijn. Het geeft een umami-effect, waardoor het alle aanwezige smaken versterkt. Als je wit keukenzout gebruikt, heb je minder nodig. Thaise palmsuiker is honinggeel en niet te vervangen door de donkerbruine Indonesische palmsuiker (gula djawa). Korianderwortel is de penwortel waarmee de korianderplant in de grond vastzit. Je gebruikt de witte wortel en de bovenste twee à drie centimeter van de groene steel. De meeste van deze ingrediënten zijn te krijgen bij toko’s.