koffie Stampen met een naaf

De Amerikaanse producent Chris King staat bij liefhebbers van fietscomponenten hoog aangeschreven. Sinds 1976 maakt hij naam met de productie van balhoofden (waarmee de voorvork en dus ook het stuur aan het frame bevestigd worden). In 1978 begon hij met de bouw van stalen frames onder de naam Cielo Cycles, maar de focus verschoof al snel naar de productie van hoogwaardige wielen, diverse fietsonderdelen en -gereedschap. In december 2003 verhuisde zijn bedrijf, samen met Cielo Cycles, dat nieuw leven was ingeblazen, naar een oude koffiebranderij in Portland, Oregon. De niet te negeren geur van koffie zorgde voor een onverwachte impuls. In samenwerking met de America Barista & Coffee School ontwierp hij een espressostamper (85 dollar), geïnspireerd op zijn veel geprezen fietsnaven. Een professioneel gereedschap voor de echte barista – met een voor fietsers herkenbare vorm. Sinds kort kan de echte fan bovendien genieten van heuse Chris King koffie: de Machinist Brew en de Camino Cielo espresso (16 dollar, chrisking.com).

Martijn Boot