kloosterhotel

Kerken lopen leeg. Dat is goed nieuws voor de horeca, want hoe vromer het gebouw, hoe gewilder het is voor restaurant of hotel. Steeds meer kloosters en kerken schenken nu drank en bieden onderdak. In Maastricht is het fraaie Kruisherenhotel (‘Design tussen hemel en aarde’) gevestigd, in Brussel huisvest een oude Anglicaanse kerk de decadente club Spirito Brussels, met een vipruimte die Dom Pérignon heet (Dom was de abt die de champagne uitvond). En in Praag biedt The Augustine vijfsterrenluxe in de voormalige ascetische nonnencellen van een klooster. Er is het Kloosterhotel in Leuven en Martin’s Patershof in Mechelen, waar heilige triptieken op uw schranspartij in het restaurant neerblikken en de badkamers nog de originele glas-in-loodramen hebben. Nieuwste aanwinst is Le Domaine in Valladolid, Spanje, een twaalfde-eeuws klooster waar de gewelfde gangen, klokkentorens, kruisgangen en Gotische spitsbogen zijn verbouwd tot een sereen hotel waar een voormalig medewerker van El Bulli zijn twee sterrenrestaurant bestiert en de wijn uit de eigen eeuwenoude wijngaard komt. Tussen het bidden door hielden de monniken hier al negen eeuwen geleden van een goed glas wijn.

Le Domaine (her)opent in april. Ledomaine.es.