Opinie

Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kleintje Pils

Youp

Doet u ook mee aan de discussie of ons nationale dweilorkest Kleintje Pils homoliedjes in Sotsji moet gaan toeteren? Wil onze koning hossen op YMCA van The Village People of gaat hij toch liever traditioneel deinen op Het kleine café aan de haven van Vader Abraham? En wie wordt de gastdirigent van Kleintje Pils? Joris Demmink? Bemoeit het NOC*NSF zich eigenlijk met het repertoire van Kleintje Pils of hebben deze droeftoeters volledige artistieke vrijheid? En staan wij in voor de veiligheid van Kleintje Pils? Het orkest zou zomaar het doelwit kunnen worden van de meedogenloze zwarte weduwe, die tijdens de komende Olympische Winterspelen toe wil gaan slaan.

Allemaal belangrijke zaken, die bepaalde delen van ons volk intensief bezighouden. Er schijnt zelfs serieus over getwitterd te worden. Een meneer van Kleintje Pils zei dat hij over deze ingewikkelde kwestie zelfs reacties uit de VS kreeg. Waarop ik me afvroeg: van wie dan? Obama? Dr. Phil? Wie houdt zich in Amerika nou serieus bezig met de repertoirekeuze van Kleintje Pils? Wie volgt daar überhaupt ons schaatsen? Schaatsen is toch een soort korfbal? Alleen wij en een paar bevroren Noren doen het.

Zou men in Amerika ook bezig zijn met het politieke gewicht van de Nederlandse delegatie naar Sotsji? Wij denken dat de hele wereld meekijkt. Las deze week met enige afgunst dat de afvaardiging inmiddels is uitgebreid met mijn collega’s Peter Heerschop en Viggo Waas, die het dagelijkse amusementsblokje in het Holland Heineken House voor hun rekening gaan nemen. Overleggen zij met Rutte wat ze daar wel en niet kunnen zeggen? Heeft Mark daarover van tevoren iets afgesproken met Poetin? Heeft Vladimir specifiek gevraagd om ongevaarlijke heteroseksuele schnabbelkonten of mocht Mark sturen wie hij wilde? Gaan Peter en Viggo iets doen met Kleintje Pils? Ik hoop het. Artistiek gezien is dat natuurlijk een razend interessante combinatie.

Ik zit in de mij zo geliefde stad Groningen en moet de hele dag lachen. Allereerst om de berichten over wielrenners die allemaal al jaren een motortje in hun fiets schijnen te hebben. Of dat waar is? Ja. Ik zag Michael Boogerd het op tv ontkennen en toen wist ik het zeker. Misschien een idee om in plaats van een wielerploeg een motorclub te worden. Bij dat Satudarah schijnt sinds deze week redelijk wat plek te zijn vrijgekomen.

Maar het hardst moet ik natuurlijk lachen om de mensen van De Nederlandse Bank, die samen met de ambtenaren van Financiën, snurkend zaten te tukken toen een paar megalomane bankiers van SNS Reaal handelden in gammel vastgoedroest van een miljard. De hele Amsterdamse vastgoedmaffia wist hoe rot dat Property Finance was dat de stekeblinde SNS-bankier Sjoerd van Keulen wilde kopen. En DNB gaf zonder onderzoek toestemming voor deze handjeklaptransactie van een miljard. Van hoeveel? Een miljard! Na Icesave, De Prooi en de criminele cowboy Dirk Scheringa was dit de zoveelste blunder van onze nationale toezichthouder. De Nederlandse Bank. Ooit een gerespecteerd instituut. Waarom maken we van hun hoofdkantoor aan het Amsterdamse Frederiksplein niet een filiaal van Beter Bed? Snurkpaleis.

Vroeger op school werd mij uitgelegd wat de functie van DNB was. Die controleerde alle banken die onze spaarcentjes beheerden. Maar Sjoerd beheerde niks en Noutje Wellink controleerde niks. Sjoerd speculeerde en kocht door onkruid overwoekerde steentjes. Waarom? Geen idee. En Sjoerd zijn bank viel om. Maar kreeg privé nog wel een miljoentje mee. Van wie? Van vriendjes en die haalden het uit het tegoed van die spaarders die naar hun centen kunnen fluiten. En Nout? Die adviseert nu Chinese banken, die binnenkort allemaal ook om schijnen te flikkeren. Ooit namen we hem serieus als hij in een programma als Buitenhof het volk kwam waarschuwen. De lieverd.

Hard lachen. Dat doe ik hier in Groningen waar je op de Grote Markt bijna de prachtige Martinitoren niet meer ziet omdat hij wordt weggedrukt door het nieuwe clubhuis van de corpsballen van Vindicat. Iemand heeft me donderdag uitgelegd dat hun nieuwe comazuipkeet bijna volledig gebouwd is op kosten van de gemeente Groningen die de grond van hun oude kantine nodig heeft. Slim geregeld en het is ze zeer gegund. Maar hoe dat die kinderen gelukt is? Hun vaders hebben hoge banen bij banken en hebben natuurlijk geadviseerd. Het nieuwe gebouw van Vindicat is eigenlijk symbolisch. Het geeft de tijdgeest prachtig weer. Arme Martinitoren. Ik wil naar Sotsji!