Jatsenjoek vaag over aanbod premierschap Oekraïne

Overleg tussen de regering van Oekraïne (links) en de drie oppositieleiders (rechts) vandaag. Rechts-achteraan Jatsenjoek. Foto AFP / Mykhaylo Markiv

Arseni Jatsenjoek heeft vanavond vrij vaag gereageerd op het aanbod van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj om hem de premier van het land te maken. Jatsenjoek accepteerde het aanbod niet, maar zei wel dat de oppositie klaar is het land te leiden.

Jatsenjoek eist allereerst dat de gevangen ex-premier Joelia Timosjenko (van dezelfde partij als hij) wordt vrijgelaten, en dat de regering de grondwet van 2004 in ere herstelt, en dat er dus nog verder moet worden onderhandeld. Dat melden persbureaus AP en Reuters. Jatsenjoek deed zijn uitspraken een paar uur nadat Janoekovitsj hem het aanbod had gedaan.

Het lijkt erop dat het aanbod van president Janoekovitsj twee doelen dient: tegemoetkomen aan de demonstranten die vandaag weer massaal de straat opgingen enerzijds, en anderzijds de oppositie verwarren en verdelen.

De kans is volgens AP namelijk groot dat Jatsenjoek als een verrader zal worden gezien door de demonstranten als hij het aanbod aanneemt. Maar als hij het aanbod afwijst, kan hij door de regering worden weggezet als weinig constructief in het vinden van een oplossing voor de ontstane crisis.

President Janoekovitsj beloofde gisteren de onlangs door het parlement aangenomen omstreden wetten die demonstreren in Oekraïne bemoeilijken, aan te passen en volgende week dinsdag zijn kabinet te herschikken. Janoekovitsj beloofde verder amnestie te verlenen aan betogers die zijn gearresteerd bij de protesten van de afgelopen tijd. De demonstranten willen echter dat hij simpelweg aftreedt. Dat lijkt Janoekovitsj niet van plan.