Italiaanse groenten, een masterclass

Leonardo Pacenti is chefkok/patron van restaurant Toscanini in Amsterdam. Hij demonstreerde op deze plek al eerder zijn weergaloze terrine van octopus, die ik sindsdien vaker bij restaurants tegen leek te komen. Deze keer laat Leonardo zien wat je kunt doen met puntarelle, catalogna, cime di rapa, kleine Sardijnse artisjokken en barbe di frate. Het zijn Italianse groenten die je steeds vaker in Nederlandse winkels tegenkomt. Ik zag ze twee jaar geleden voor het eerst bij de Lindenhoff Marché in Baambrugge.
Het wonder van de Italiaanse keuken is de simpelheid en dat geldt ook voor deze recepten van Leonardo. Vooral de kleine artisjokken zijn verslavend lekker, dat geldt ook voor bittere groenten als catalogna. Grappig is dat je van de catalogna twee soorten groenten maakt, net als van de cime di rapa. Bij het opnemen van de video (in maart) was het seizoen voor cime di rapa net op z’n eind, dus wat Leonardo hier toont is er al, of gaat binnen afzienbare tijd komen.

    • Ronald Hoeben