Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Hennepteelt in Tilburg levert zo’n 800 miljoen per jaar op

De illegale teelt van hennep in Tilburg levert jaarlijks zo'n 800 miljoen euro op.
De illegale teelt van hennep in Tilburg levert jaarlijks zo'n 800 miljoen euro op. Foto ANP / Valerie Kuypers

In Tilburg wordt jaarlijks tussen de 728 en 884 miljoen euro verdiend met de illegale teelt van hennep. Dat meldt NRC Handelsblad vandaag. De omzet van de lokale drugshandel is daarmee even groot als de totale begroting van deze Brabantse gemeente van 200.000 inwoners.

Die conclusie staat in het vertrouwelijke rapport Integraal Appèl dat door de universiteit van Tilburg, het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zuid-West Nederland en Oost-Brabant en het Integraal Afpakteam Brabant is opgesteld. Het hoofd van het RIEC, Henny Schilders, noemt de omvang van de drugshandel “verontrustend”. De burgemeester van Tilburg, Peter Noordanus, zegt dat de omvang van de hennepteelt in zijn stad “niet uniek” is in Brabant.

Volgens de onderzoekers bewijst de studie naar de situatie in Tilburg dat de hennephandel zo omvangrijk is dat er sprake is van “een serieuze bedreiging voor de veiligheid en integriteit van de samenleving”. De drugshandel is uitgegroeid tot een criminele industrie die steeds meer “de legale en economische en juridische infrastructuur corrumpeert”.

Strafzaken en bedreigde getuige gebruikt voor onderzoek

Bij het berekenen van de omvang van de hennepteelt hebben onderzoekers gebruikgemaakt van de resultaten van recente strafrechtelijke onderzoeken en de verklaringen van een criminele spijtoptant. In 2012 meldde een 44-jarige Tilburger zich bij de politie die negen jaar een voorname rol heeft gespeeld in de drugshandel in de stad. Hij voelde zich bedreigd en heeft in ruil voor bescherming 120 uur aan verklaringen afgelegd over de hennepteelt.

De bedreigde getuige maakte deel uit van een drugsbende waarvan er alleen al in Tilburg zestig vergelijkbare organisaties actief zijn. In totaal zijn er tussen de 600 à 900 hennepplantages in Tilburg. Het aantal personen dat dagelijks in de stad in deze bedrijfstak actief is bedraagt zo’n 2.500 personen. “Daarmee is het een van de grootste bedrijfstakken van de gemeente”, aldus de burgemeester.

Noordanus zegt dat de hennep uit zijn gemeente wel voor de export bestemd móét zijn. “Iedere Tilburger zou zich de hele dag suf zou moeten blowen om het op te krijgen.”

Burgemeester: export wiet is het echte probleem

De burgemeester is op zichzelf niet tegen het initiatief van gemeenten voor gereguleerde wietteelt om te zorgen dat coffeeshops legaal kunnen worden bevoorraad, maar hij vindt de omvang van de export het echte probleem. “De opsporing en bestraffing van illegale hennepteelt moet nog krachtiger worden aangepakt. Een internationale aanpak is nodig.”

Lees vandaag in NRC Weekend het achtergrondverhaal ‘Tilburg wietstad’ (gratis voor abonnees, voor een klein bedrag te koop voor niet-abonnees).