Franse president Hollande en Trierweiler uit elkaar

Hollande en Trierweiler in betere tijden. De Franse president maakte vandaag bekend dat de twee uit elkaar zijn. Foto AP / Francois Mori

Het gonsde vandaag al rond, maar nu is het officieel bevestigd door de Franse president zelf: François Hollande en zijn partner Valérie Trierweiler zijn uit elkaar. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

NRC-correspondent Peter Vermaas bevestigde het nieuws op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Nu de officiële breuk Hollande en
Trierweiler, bekendgemaakt door de president (als privepersoon) via AFP.

De breuk ontstond door de affaire die de Franse president zou hebben met de twintig jaar jongere actrice Julie Gayet. Het roddelblad Closer onthulde eerder deze maand de affaire. Hollande wilde de afgelopen weken nauwelijks op zijn relatieproblemen ingaan omdat het volgens hem om een “privékwestie” gaat. Wel erkende hij dat zijn relatie “pijnlijke momenten” doormaakte.

Trierweiler heeft zich teruggetrokken in het presidentiële vakantieverblijf La Lanterne in Versailles, nadat zij na de onthulling van de affaire van Hollande met een zenuwinzinking in het ziekenhuis was opgenomen en daar enkele dagen later weer uit was ontslagen. Hollande en Trierweiler, die werkzaam is als journaliste bij Paris Match, waren niet met elkaar getrouwd, maar woonden al wel lange tijd samen.

Hollande had eerder beloofd voor voor zijn staatsbezoek aan de Verenigde Staten volgende maand duidelijkheid te zullen geven over zijn relatie met Trierweiler.

Hollande beloofde in campagne minder privébesoignes

Als kandidaat voor het presidentschap beloofde Hollande nog dat privézaken een minder prominente rol zouden spelen dan het geval was bij zijn voorganger Nicolas Sarkozy, twitterde onze correspondent in Parijs Vermaas eerder vandaag:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Eerder beëindigden voorganger Sarkozy en zijn Cécilia vanuit het Elysée hun relatie. Kandidaat Hollande beloofde minder privébesognes.

Nu zijn relatie met Trierweiler voorbij is, is het de vraag wie Hollande volgende maand meeneemt voor zijn staatsbezoek naar Amerika, aldus Vermaas:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Trierweiler gaat morgen voor een ngo naar India, als gewone burger. Vraag blijft wie Hollande meeneemt naar de Obamas in februari.

Trierweiler nooit erg geliefd onder Fransen

Vermaas schreef anderhalve week geleden dat veel Fransen zich echter niet heel erg druk lijken te maken over de affaire van hun president:

Een ruime meerderheid (77 procent) van de Fransen is volgens een peiling sinds de openbaringen geen andere mening over de president toegedaan. Maar dat betekent niet dat ze onverschillig zijn: Closer noteerde deze week een recordverkoop.

Bovendien was Trierweiler nooit erg geliefd onder het Franse volk, schrijft Vermaas op Twitter:

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas Erg populair is Trierweiler nooit geweest. De tweetaffaire in 2012, toen ze zich tegen Hollandes ex Ségolène Royal keerde, deed geen goed.
    • Niels Posthumus en Pim van den Dool