Familiebankieren met een toprendement

Een superrendement zonder risico. Kan dat? Jazeker, mits je beschikt over overtollig spaargeld plus een betrouwbare partij die een eigenwoninglening nodig heeft. Van beide is hier sprake. De weg is dan vrij voor fiscaalvriendelijk familiebankieren. Dit wil zeggen dat de dochter haar bankhypotheek (deels) oversluit naar ‘de familiebank’ van pa en ma. Dat kan beide partijen jaarlijks duizenden euro’s schelen.

Een voorwaarde voor probleemloos familiebankieren is dat de bank geen torenhoge boeterente eist. Ook moet de dochter niet vastzitten aan een spaarhypotheek, want daarop kun je niet lukraak aflossen zonder fiscale gevolgen. Verder moeten ouders en dochter de lening contractueel vastleggen, en de juiste oversluitprocedure volgen.

Dat gaat zo: download een gratis modelcontract voor een onderhandse lening, bijvoorbeeld van abnamro.nl. Vul dit in en onderteken het beide. Kies als rentepercentage de gangbare marktrente, bijvoorbeeld 8 procent. Ondertussen meldt dochter haar hypotheekbank dat ze 50.000 euro hypotheek wil oversluiten. Na ontvangst van de schriftelijke bevestiging gireert pa 50.000 euro naar zijn dochters bank – niet naar haarzelf! – onder vermelding van het kenmerk op de oversluitbevestiging. Bij na 2012 afgesloten hypotheken moet de oversluiter het leencontract registreren bij de Belastingdienst (google: formulier opgaaf lening eigen woning). Pas dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Voor oudere hypotheken geldt dat vanzelf. Pa mag de ontvangen rente onbelast incasseren. Hij kan ook afsluitprovisie rekenen, bijvoorbeeld 1,5 procent – hier 750 euro. Die kostenpost is fiscaal aftrekbaar voor de dochter, maar voor hemzelf belastingvrij. Dit jaar is maximaal 3.630 euro afsluitprovisie fiscaal aftrekbaar.

Door deze familietruc schiet pa’s ‘spaarrente’ omhoog van 2 naar 8 procent, een meevaller van 3.000 euro per jaar. Dochter betaalt 8 procent rente plus afsluitprovisie, maar trekt dit fiscaal af. Dat is duurder dan nu, maar pa compenseert dat nadeel royaal door haar elk jaar belastingvrij te schenken (in 2014 maximaal 5.229 euro). Zou pa zijn hele rentevoordeel schenken, dan is deze dochter jaarlijks bijvoorbeeld ruim 2.000 euro voordeliger uit.

Familiebankieren is gunstiger naarmate de lening, het fiscale aftrekpercentage en de gevraagde rente stijgen. Dat laatste maakt de onderhandse eigenwoninglening leuker voor familiebankieren dan de eigenwoninghypotheek, want de marktrente erop ligt hoger. Het bespaart ook notariskosten. Stuur maar een bedankje naar de fiscus.

In samenwerking met mr. Marjan Langbroek

    • Erica Verdegaal