Extremistische groepering eist dodelijke aanslagen Kairo op

Bij een aanslag op een gebouw van de Egyptische veiligheidsdienst vielen gisteren vier doden.
Bij een aanslag op een gebouw van de Egyptische veiligheidsdienst vielen gisteren vier doden. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

De extremistische beweging Ansar Beit al-Maqdis, die geïnspireerd zegt te zijn door Al-Qaeda, heeft de dodelijke aanslagen van gisteren in Kairo opgeëist. Bij de reeks van vier aanslagen gedurende de dag kwamen zes mensen om het leven.

Vanochtend vroeg vond er opnieuw een explosie plaats in de Egyptische hoofdstad. Vlakbij de politieacademie in het oosten van Kairo ging volgens persbureau AP een bom af, maar die maakte geen slachtoffers. Wel raakten de muren van de politieacademie beschadigd.

Ansar Beit al-Maqdis plaatste afgelopen nacht een verklaring op twee militante websites waar eerder aanslagen door Al-Qaeda of verwante groepen zijn opgeëist. De groep, die opereert vanuit de Sinaïwoestijn, zegt nog meer aanslagen in Egypte te gaan zullen plegen:

“We zeggen ons land dat deze aanslagen nog maar de eerste druppels regen waren, dus wacht maar op wat er nog komt. Wij vragen onze mensen, de Egyptenaren, weg te blijven bij kantoren van politie en veiligheidsdiensten zodat we kunnen vermijden dat we medemoslims pijn doen.”

Geweld aan vooravond herdenking revolutie

De aanslagen van gisteren kwamen aan de vooravond van de derde verjaardag van het begin van de opstand tegen oud-president Mubarak. Drie jaar na het begin van de revolutie lijkt Egypte in veel opzichten terug bij af. Het leger is weer aan de macht sinds het in juli vorig jaar president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap afzette. Sindsdien is er veel geweld tussen leger en islamisten en plegen extremistische groepen als Ansar Beit al-Maqdis geregeld aanslagen.

Vanwege de herdenking van de Egyptische revolutie staan vandaag in Kairo en andere steden betogingen gepland. De vrees is dat de demonstraties van voor- en tegenstanders van het militaire regime op geweld kunnen uitlopen. Gisteren kwamen politie en aanhangers van de Moslimbroeders al hevig met elkaar in aanvaring. Bij de rellen vielen zeker zestien doden.