Eerste directe gesprekken Syrische regime en oppositie in Genève

VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi staat in Genève voor de moeilijke taak de gesprekken tussen het regime-Assad en de oppositie in goede banen te leiden. Foto Reuters / Jamal Saidi

Het Syrische regime van president Assad en de Syrische oppositie onderhandelen vandaag voor het eerst met elkaar vanuit dezelfde ruimte op de vredesconferentie in Genève. De verwachting is dat beide partijen uit zijn op het sluiten van kleine compromissen, want een alomvattend vredesakkoord wordt niet verwacht.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het regime-Assad en de oppositie gisteren al rechtstreeks met elkaar in gesprek gingen, maar dat kwam er niet van doordat de partijen verdeeld waren over de voorwaarden vooraf. De oppositie eiste dat het regime akkoord zou gaan met het instellen van een overgangsregering, een idee dat het regime direct verwierp. Daarom sprak de VN-gezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi, gisteren afzonderlijk met het regime en de oppositie.

Vandaag moeten beide partijen dan wel echt met elkaar om de tafel gaan. De druk is groot omdat grootmachten als de VS en Rusland de conferentie in Genève maandenlang hebben voorbereid. Bovendien zei het Syrische regime gisteren dat het vandaag vertrekt uit Genève als er nog steeds geen rechtstreekse gesprekken hebben plaatsgevonden. De verwachting is nu dat het regime en de oppositie vandaag in dezelfde ruimte in Genève zullen zitten, maar via Brahimi met elkaar zullen spreken.

Regime nog altijd tegen overgangsregering

Hoe kansrijk de gesprekken van vandaag zijn is afwachten. De Syrische minister van Informatie Omran Zoabi zei vanochtend tegen persbureau Reuters dat het regime nog altijd “sterke bedenkingen” heeft bij het idee van een overgangsregering. “Syrië is een staat met instituties”, aldus Zoabi. “Een overgangsregering stel je in als een staat uit elkaar valt, of geen instituties heeft”.

Diplomatieke bronnen zeiden tegen de BBC te verwachten dat de maximale haalbaarheid van de conferentie in Genève kleine concessies van beide partijen zijn. Mogelijk kan er een overeenkomst worden gesloten over het volledig openstellen van de belegerde stad Homs voor humanitaire hulp. Delen van Homs kunnen amper aan voedsel en andere levensmiddelen komen doordat het leger van Assad wijken die de oppositie in handen heeft volledig heeft omsingeld.

Lees ook ons uitlegstuk over Syrië: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen.

    • Pim van den Dool