‘Een balans tussen mijn werk en privéleven is er niet’

‘Die boom mag niet gekapt worden’

Nen: „Toen ik nog voor de klas stond, werd ik op straat heel vaak aangesproken door leerlingen: ‘Ha juf, heeft u de proefwerken al nagekeken?’ Dat is nu ik wethouder ben nog veel meer het geval. Tot in de supermarkt hoor ik: ‘O wethouder, nu ik u toch zie, die boom daar en daar mag niet worden gekapt, hoor.’ Of men begint over gevaarlijke verkeerssituaties of over paaltjes op rare plaatsen.

„Ik krijg de hele dag door suggesties van burgers. Dat gaat door tot ’s avonds laat, als ik de vuilnisbakken buiten zet. Enerzijds is het fijn, die betrokkenheid van burgers, anderzijds word je er weleens moe van.

Ik vind het moeilijk om die suggesties af te doen met nietszeggende antwoorden, wat je weleens wilt als je haast hebt. Daar voel ik me dan calvinistisch schuldig over. Alleen op een verjaardag zeg ik wel eens: ‘Sorry, ik zit nu gezellig op een feestje.’”

‘Legaal tegen alles aan bemoeien’

Nen: „Ik vind het wethouderschap leuk, je mag je legaal tegen alles aan bemoeien. Je kunt invloed uitoefenen op de maatschappij. Het lijkt wel of ik alles wat ik heb geleerd in mijn leven nu in praktijk kan brengen. Het past ook bij mijn calvinistische inslag, die stamt uit mijn jeugd in een gereformeerd gezin in de jaren vijftig. Je naasten, plichtsbesef, betrokkenheid: het is me met de paplepel ingegoten. Dat kan ik allemaal kwijt in dit werk.

„Ik heb een heel brede portefeuille: verkeer, kunst en cultuur, jeugd, openbare ruimte en integratie. Van verkeer heeft iedereen verstand en iedereen is altijd boos. Doe je iets niet, dan is de ene helft boos, doe je iets wel, dan de andere helft.

„Het leukste vind ik kunst, al moet daar erg op bezuinigd worden. Gelukkig zijn veel burgers hier bovengemiddeld vermogend en zijn er veel mensen die iets goeds met hun geld willen doen. Die kan ik bellen en vragen of ze misschien mee willen betalen. Ik hou van dat verbinden, dat geeft energie. Ik ben wel positief over de trend dat er meer uit de burgers zelf komt.”

‘Veel geleerd van ambtenaren’

Nen: „In deze baan kan ik doorleren en dat vind ik erg leuk. Ik ben onder de indruk geraakt van het niveau van ambtenaren. Nee, dat hoor je niet vaak. Ik heb veel van hen geleerd. Ik heb wel moeten wennen aan het tempo van de gemeentepolitiek, al ben ik gaan begrijpen dat dat te maken heeft met zorgvuldigheid. En dat is in een gemeente als Bussum belangrijk, want burgers lopen hier snel naar hun advocaat.

„Twee keer per jaar word ik echt kwaad. Als mensen niet nadenken, oneerlijk zijn of de boel traineren terwijl anderen op hen zitten te wachten. Ik ben gevoelig voor kwaliteit. Waar ik me ook ongelooflijk over kan opwinden, is de behandeling van asielzoekers in Nederland. De bureaucratie bij de IND, het onrecht, de manier waarop er over die mensen wordt gesproken, het gebrek aan respect. Als mensen hier echt uit narigheid komen, moet je hen ruimhartig behandelen. Je mag mensen niet jaren in een asielzoekerscentrum zetten zonder perspectief. Daar schaam ik me voor.”

‘Lopen met de hond helpt’

Nen: „De politiek levert een enorm druk bestaan op. Als je alle avonden vergadering hebt, met lastige dossiers, dan ben je in het weekend wel klaar. Dan zit ik op zaterdagochtend heel lang met ontbijt en krant in de keuken en ga ik lopen met de hond. Dat helpt. En ’s zomers kan ik ontspannen door in de tuin te werken. Of door tijdens het reces vier avonden achter elkaar een tv-serie te kijken. En bij te slapen.

„Met jonge kinderen lijkt deze baan me heel lastig. Gelukkig heb ik een secretaresse die wel eens een programmapunt uit mijn agenda haalt als ze ziet dat het te veel wordt. Nee, een balans tussen mijn werk en privéleven is er momenteel niet, maar dat vind ik met zo’n leuke baan niet erg.”

‘Er liggen altijd stapels boeken’

Nen: „Ik ben een dik tevreden mens. Ik vind dat ik een goed inkomen heb voor een baan van vier dagen, al werk ik in de praktijk 120 procent. Waar ik geld aan uitgeef? Ik koop graag mooie kleren. Ik vind het leuk om er goed uit te zien. Dus laat me een middag los in een leuk winkelgebied en ik heb het naar mijn zin.

„Ik geef ook graag geld uit aan huis en tuin. Al komt er een moment dat je huis vol is. Rommelmarkten afstruinen in de vakantie vind ik ook erg leuk. Geld uitgeven aan een nieuwe dakgoot daarentegen vind ik irritant. O ja, en ik koop veel boeken. Zo liggen er altijd stapels te lezen boeken, die tijdens vakanties teruggebracht worden tot normale proporties.

„Als ik pech heb, vlieg ik er na de gemeenteraadsverkiezingen in maart uit. Maar ik ga heel graag door. Als dat niet kan, ga ik misschien weer lesgeven. Of ik ga vrijwilligerswerk doen, voor het UAF bijvoorbeeld, de Stichting voor Vluchteling-Studenten. Niks doen zit er niet in.”