Drie jaar na begin Egyptische revolutie: vier doden bij betogingen

Aanhangers van het militaire regime verzamelden zich vanmiddag op het Tahrirplein in Kairo, drie jaar geleden nog het epicentrum van verzet tegen het leger en Mubarak.
Aanhangers van het militaire regime verzamelden zich vanmiddag op het Tahrirplein in Kairo, drie jaar geleden nog het epicentrum van verzet tegen het leger en Mubarak. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

In heel Egypte zijn vandaag veel mensen van verschillende politieke richtingen de straat opgegaan om te herdenken dat de revolutie tegen oud-president Mubarak drie jaar geleden begon. Bij confrontaties tijdens betogingen vielen tot nu toe vier doden, meldt persbureau AFP.

Waar en hoe de doden precies vielen is nog niet duidelijk. In hoofdstad Kairo zette de politie vanmiddag traangas in om anti-regeringsdemonstranten, waarschijnlijk van de Moslimbroederschap, uiteen te drijven. In Kairo gingen vandaag ter gelegenheid van de derde ‘verjaardag’ van de Egyptische opstand zowel aanhangers als tegenstanders (de Moslimbroeders) van het militaire bewind de straat op. De aanhangers van het leger waren in de meerderheid op het Tahrirplein, wat in 2011 nog het epicentrum van verzet tegen het leger en Mubarak was.

Gisteren kwamen politie en aanhangers van de Moslimbroeders al hevig met elkaar in aanvaring. Bij de rellen vielen zeker zestien doden.

Spanning opgelopen door reeks aanslagen

De spanning in Kairo liep gisteren eerder op de dag al hoog op toen de stad in de ban was van een reeks aanslagen waarbij zeker zes mensen om het leven kwamen. De aanslagen werden gisteravond laat opgeëist door de extremistische beweging Ansar Beit al-Maqdis, die geïnspireerd zegt te zijn door Al-Qaeda. Vanochtend vroeg vond er opnieuw een explosie plaats in de Egyptische hoofdstad, waarbij naar verluidt één gewonde viel.

Drie jaar na het begin van de revolutie lijkt Egypte in veel opzichten terug bij af. Het leger is weer aan de macht sinds het in juli vorig jaar president Mohammed Morsi van de Moslimbroederschap afzette. Sindsdien is er veel geweld tussen leger en islamisten en plegen extremistische groepen als Ansar Beit al-Maqdis geregeld aanslagen.

Vijf militairen komen om bij helikoptercrash

Bij een helikoptercrash in de Sinaïwoestijn kwamen vanochtend vroeg vijf Egyptische soldaten om het leven, meldde persbureau AP vanmiddag. Over de precieze oorzaak van de crash bestaat nog geen duidelijkheid, maar het lijkt om een ongeluk te gaan. Het Egyptische leger voert in de Sinaï al maandenlang een campagne tegen terroristische groeperingen die banden hebben met Al-Qaeda.