Doorbraak Filippijnen: vredesakkoord met grootste moslimrebellengroep

Archieffoto van september vorig jaar, toen het Filippijnse regeringsleger op Mindanao nog in gevecht was met verschillende groepen moslimrebellen. Foto EPA via ANP

De Filippijnse overheid heeft een vredesakkoord gesloten met de grootste moslimrebellengroep van het land, het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF). Het akkoord moet een einde maken aan een rebellie die al veertig jaar voortduurt en tienduizenden levens heeft gekost.

Overheidsonderhandelaars en leiders van de elfduizend man sterke rebellengroep bereikten vanochtend overeenstemming, meldt persbureau AP. Een van de afspraken is dat de rebellengroepen geleidelijk worden ontbonden. In ruil daarvoor krijgen de moslimrebellen zelfbestuur in delen van het zuiden van de Filippijnen en zal het regeringsleger daar zo min mogelijk zichtbaar zijn.

Het akkoord bestaat uit vier overeenkomsten die naar verwachting volgende maand in de hoofdstad Manila worden getekend. De besprekingen werden in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gehouden. Het land trad op als bemiddelaar. Een woordvoerder van de Filippijnse president Aquino denkt dat het akkoord eindelijk vrede brengt in de zuidelijke provincie Mindanao, waar de laatste jaren zwaar werd gevochten:

“Dit akkoord zal onze broeders in Mindanao de gerechtvaardigde en duurzame vrede geven die zij willen.”

Hieronder een kaart van de Filippijnen met daarop aangegeven het eiland Mindanao:


View Larger Map

Vraag is of MILF veiligheid in zuiden kan waarborgen

Andere gewapende moslimrebellengroepen dan het MILF blijven nog actief. Dat deze groep nu een bondgenoot van de overheid is geworden, wordt als een belangrijke stap gezien om de opstand van moslims in het land te beëindigen. Wel is het de vraag of het MILF in staat zal zijn zelfstandig de veiligheid in het zuiden van het land te waarborgen.

Hoewel er nog haken en ogen zitten aan de implementatie van het akkoord, schrijft AP dat het akkoord op zichzelf de grootste vooruitgang betekent in het nu al dertien jaar durende onderhandelingsproces tussen de regering en de moslimrebellen. Bij het geweld in het zuiden van de Filippijnen kwamen de afgelopen decennia meer dan 120.000 mensen om het leven.

    • Pim van den Dool