Dodental jubileum Egyptische opstand loopt op tot 29

Aanhangers van het huidige regime in Egypte op het Tahrirplein in Kairo vandaag. Foto Reuters / Mohamed Abd El Ghany

Met grootse georkestreerde optochten hebben de aanhangers van het Egyptische leger vandaag de derde verjaardag van de Egyptische opstand herdacht. Ook tegenstanders van het regime gingen echter de straat op. Het kwam tot harde botsingen met veiligheidstroepen. Zeker 29 mensen kwamen om.

Veiligheidstroepen traden hard op tegen demonstranten van de verdreven president en Moslimbroeder Mohammed Morsi. De Morsi-aanhang greep het jubileum aan om aan momentum te winnen. Hun protestmarsen tegen het leger in Kairo en andere steden werden met grof geweld uiteengeslagen. Ook seculiere activisten, die zich tegen beide partijen verzetten, werden verjaagd.

Journalisten krijgen ervan langs

Duizenden voorstanders van legerleider Abdel-Fatah el-Sissi verzamelden zich ondertussen op onder meer het Tahrirplein. De sfeer was grimmig en de aanwezigen riepen op tot de “executie van de Broederschap”. Een vrouw met een conservatieve hoofddoek werd aangezien voor een sympathisant van de Moslimbroders en kreeg rake klappen, ook al riep zij een eenvoudige passant te zijn die onderweg was naar haar huis.

Diverse journalisten kregen er ook van langs. Sommigen werden door de politie aangehouden om ze tegen de menigte te beschermen. Een vrouwelijke journalist moest rennen voor haar leven. De betogers dachten dat ze voor Al-Jazeera werkte, een televisiezender die pro-Broederschap zou zijn. Agenten moesten haar ontzetten toen demonstranten haar met haar sjaal probeerden te wurgen.

Ook in Alexandrië en Minya vallen doden

Protestbijeenkomsten van seculiere jongerenbewegingen die in 2011 de opstand tegen oud-president Hosni Mubarak aanvoerden werden eveneens door de politie opgebroken, al dan niet met behulp van traangas en geweld.

Islamisten gingen in diverse wijken in Kairo en andere steden de straat, maar raakten al vlug slaags met de politie. Betogers verbrandden foto’s van El-Sissi, agenten dreven hen uiteen.

In de zuidelijke stad Minya en in het noordelijke Alexandrië vielen zeker drie doden. De meeste slachtoffers vielen echter in Kairo.

(AP)