Buitenlandse diplomaten pleegden 85 misdrijven sinds 2010

Foto ANP / Phil Nijhuis

Buitenlanders met een diplomatieke status hebben zich in Nederland sinds 2010 85 keer schuldig gemaakt aan een misdrijf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht hierover van RTL Nieuws.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) zei vanavond in RTL Nieuws dat hij wil dat als sprake is van een misdrijf daarvoor vervolging mogelijk is.

De daders kunnen nu nog niet worden vervolgd omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten. De diplomaten maken zich vooral schuldig aan verkeersmisdrijven, meldt RTL op basis van gegevens van het ministerie. Sinds 2010 zijn 42 diplomaten door de politie van de weg gehaald. Bij twee op de drie gevallen was alcohol in het spel. Buitenlandse Zaken stelt dat het ook gaat om het weigeren van een blaastest.

Russen en Chinezen het vaakst in de fout

Van huiselijk geweld binnen diplomatengezinnen is volgens RTL acht keer melding gemaakt. Dertien diplomaten zijn betrapt op winkeldiefstal en andere vormen van kleine criminaliteit.

Russen en Chinezen zouden zich de afgelopen jaren het meest schuldig hebben gemaakt aan strafbare feiten. Diplomaten uit die landen gingen zes keer de fout in.

Colombia heeft een diplomaat teruggeroepen nadat bleek dat hij banden had met drugshandelaren. Buitenlandse Zaken verzocht Suriname in 2011 daarnaast een diplomaat terug te roepen die zich schuldig zou hebben gemaakt aan gewelddadige straatroof en afpersing.

Verder staan er nog 187 verkeersboetes van diplomaten open, laat Buitenlandse Zaken weten. De toegenomen interesse voor verkeersboetes en andere overtredingen van diplomaten in Nederland heeft er volgens het ministerie toe geleid dat de helft van de openstaande verkeersboetes is betaald door diplomaten.

Ook medewerkers van Internationaal Strafhof pleegden misdaden

Verder blijken functionarissen van internationale organisaties die zich bezighouden met recht en vrede in de wereld zich zelf niet altijd even netjes te gedragen. Zo hebben medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag zich schuldig gemaakt aan openlijke geweldpleging, rijden onder invloed en vandalisme. Een functionaris van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is staande gehouden wegens openbare dronkenschap en verbaal geweld.

In Nederland verblijven in totaal ongeveer twintigduizend mensen die diplomatiek onschendbaar zijn. Het gaat hierbij om ambassadeurs, ambassademedewerkers, functionarissen en medewerkers van internationale organisaties en hun naaste familieleden.

Meer dan de helft van de buitenlandse diplomaten die in de afgelopen vier jaar betrokken zijn geweest bij een incident, hebben van het ministerie van Buitenlandse Zaken een formele waarschuwingsbrief gekregen. De overige incidenten zijn per mail of telefoon bij de betreffende ambassade aangekaart. In zeer ernstige gevallen vraagt het ministerie om de immuniteit van een diplomaat op te heffen, zodat deze kan worden vervolgd. Dat is de afgelopen jaren drie keer gebeurd.

Timmermans: niet mogelijk om incidenten uit te sluiten

Minister Timmermans stelt in een verklaring van zijn ministerie dat het voor diplomaten bijzonder vervelend is wanneer Buitenlandse Zaken aan de bel trekt. Ze kunnen daardoor zelfs hun baan verliezen, zegt hij. Met twintigduizend zogenoemde geprivilegieerden is het volgens Timmermans niet mogelijk om incidenten uit te sluiten.

“Maar ik vind het wel veel te veel en ik vind dat we het in het vervolg wel anders moeten aanpakken dan we tot nu toe hebben gedaan.”

Timmermans kondigde eerder aan dat hij in februari een plan van aanpak naar de Tweede Kamer stuurt, waarin onder meer staat dat diplomaten die hun verkeersboetes niet betalen, geen gebruik meer kunnen maken van hun belastingvrije tankpas. Het ministerie gaat het plan ook bespreken met de deken van het corps diplomatique in Den Haag “om te zorgen dat de diplomaten goed doordrongen zijn van de Nederlandse wetten en regels”.

(Novum)