Bijna voorbij aan Van der Sar

Hij loopt tweehonderd wedstrijden achter bij oud-clubgenoot Tim Bakens, maar speelde meer interlands dan Frank de Boer. Dat de voetbalwereld lange kronkelpaden telt, wordt duidelijk uit de wederwaardigheden van Samir Makhoukhi. De Arnhemse voetballer (1982) reikte tien jaar geleden tot het aanvoerderschap van het tweede team van De Graafschap, maar brak niet door. Terwijl de twee maanden jongere Tim Bakens wel overstapte van de jeugd naar het eerste grasvoetbalteam van de ‘Superboeren’, boog Makhoukhi af naar de zaal.

En onder het dak van Neerlands sporthallen bleek hij de beste. Sinds Nederland-Hongarije vorige maand is hij recordinternational, deze week speelde hij tegen Europees Kampioen Spanje zijn 118de interland. Onze jongens gingen met 6-0 de boot in, maar dat komt waarschijnlijk omdat hun sport de merkwaardige pseudo-Spaanse naam ‘futsal’ draagt. De wedstrijden maken deel uit van de voorbereiding op het EK, dat komende week in Antwerpen begint. Makhoukhi richt zijn blik alvast op de horizon: nog twaalf interlands en hij heeft Edwin van der Sar ingehaald en zijn de binnenspelers eindelijk op gelijke hoogte met de buitenspelers.

    • Arjen Fortuin