Wytske Versteeg, H.L. Wesseling en Allende in de bijlage Boeken

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: – Sweder van Wijnbergen bespreekt twee boeken waarin onderzoeksjournalisten de ondergang van de SNS schetsen, Vasco van der Boons De val van SNS Reaal en Giftig krediet van Tom Kreling en Esther Rosenberg. In die twee boeken luidt de centrale

Vandaag in de bijlage Boeken, die iedere vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt:

- Sweder van Wijnbergen bespreekt twee boeken waarin onderzoeksjournalisten de ondergang van de SNS schetsen, Vasco van der Boons De val van SNS Reaal en Giftig krediet van Tom Kreling en Esther Rosenberg. In die twee boeken luidt de centrale vraag: hoe heeft zo veel zo lang fout kunnen gaan? “Beide boeken bevatten weinig nieuws, maar laten de lezer toch verbijsterd achter.”

- Een interview met Wytske Versteeg, de jonge schrijfster die gisteren de BNG Bank Literatuurprijs won en die een voorkeur heeft voor de ‘complexe’ vertelling. „Ik zoek graag naar wat ingewikkeld is, naar het niet-gangbare verhaal. Het gangbare verhaal zou in Boy geweest zijn dat de moeder liefhebbend was geweest, alles eraan had gedaan om haar zoon te steunen. Dan was het veel gemakkelijker om met haar te sympathiseren. Maar ze is verbitterd, niet knuffelbaar. Ik heb een zwak voor zo’n onmogelijk personage.”

- Arjen Fortuin bespreekt De vrouw die de honden eten gaf, de roman die Kristien Hemmerechts baseerde op Michelle Martin, de ‘meest gehate vrouw van België’ en die haar op veel verwijten kwam te staan. Maar lazen de criticasters het boek wel goed? “Het sterke van de roman is dat de apologie die de tekst in feite is, tegelijkertijd wel en niet overtuigt.”

- Arie van den Berg neemt de bundels door die genomineerd zijn voor de VSB Poëzieprijs, die volgende week wordt toegekend. Wie moet winnen: Maria Barnas, F. van Dixhoorn, Micha Hamel, Antoine de Kom of Miriam van Hee? “De jury van de VSB Poëzieprijs gebruikt termen uit de woordenschat van wereldverbeteraars en plaatst zich in een politiek streven dat van ‘kunst’ ‘cultuur’ wil maken. Er is maar één bundel die de prijs verdient.”

- Ewoud Kieft bespreekt The Pike, de inmiddels veelbekroonde biografie van de Italiaanse dichter en fascist Gabriele d’Annunzio, en geeft er vijf ballen aan. “Je leest niet alleen een verbijsterend verhaal over één van Europa’s meest extravagante figuren, maar snapt ook een stuk beter hoe het Italiaanse fascisme aan de macht kon komen in 1922.”

    • een onzer redacteuren