Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Woningnood voor ouderen op komst

De komende acht jaar ontstaat een tekort van 40.000 tot 80.000 geschikte woningen voor ouderen, gehandicapten en psychiatrisch patiënten die door bezuinigingen niet in een tehuis opgenomen kunnen worden. Ze moeten zelfstandig blijven wonen, ondanks fysieke en geestelijke beperkingen.

Dit blijkt uit een advies dat de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) vanmiddag aanbiedt aan minister Stef Blok (Wonen, VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (Zorg, PvdA). Het advies is opgesteld op verzoek van het kabinet, dat bezuinigen op de langdurige zorg tot een van zijn belangrijkste opdrachten rekent.

De komende vijf jaar krijgen jaarlijks meer dan 10.000 ouderen, 1.300 gehandicapten en 800 psychiatrisch patiënten geen toegang meer tot bijvoorbeeld verpleeghuis of psychiatrische instelling, die dat tot dit jaar wel zouden hebben gekregen. Het gaat om mensen met een lichte beperking; moeite met traplopen, vergeetachtigheid of een laag IQ. Ze moeten nu zelfstandig blijven wonen.

Van hen zal 80 procent naar verwachting het eigen (huur)huis moeten laten aanpassen of moeten verhuizen naar een geschikt huis. Maar daarvan zijn er te weinig, schrijft de raad.

Neem ouderen die op de tweede of derde verdieping van een oud stadspand wonen. Met alleen beginnende dementie of moeite met traplopen krijgen die niet langer de indicatie die nodig is voor toelating in een tehuis. Maar er zijn te weinig woningen gelijkvloers of met liften, zegt de RLI.

De raad doet gemeenten, corporaties, verzekeraars, particulieren en banken aanbevelingen om de overgang naar het nieuwe zorgregime beter te laten verlopen. Zo zouden banken extra hypotheek moeten verschaffen voor een grotere badkamer, een traplift of bredere deuren. Want het vermogen van eigenaar-bewoners „zit vaak in het huis zelf vast”.

De bevolking vergrijst de komende jaren massaal. Het aandeel 65-plussers beslaat nu 16 procent (2,7 miljoen mensen). Dat zal in 2040 zijn gestegen tot 26 procent, 4,7 miljoen mensen.