Willen we dit nog steeds niet zien?

foto’s ANP, kippa

Vanavond in Goede Tijden, Slechte Tijden een unicum: de bruiloft van Lucas en Menno. Het is voor het eerst dat er een homohuwelijk plaatsvindt in een Nederlandse soap.

Sinds RTL 4 vorige week bekendmaakte dat er vanavond een homohuwelijk wordt gesloten in de populaire soapserie, kunnen ze in de omgeving van uitvoerend producent Rohan Gottschalk over weinig anders meer praten. Sommigen juichen het toe dat hij dit taboe doorbreekt. Anderen informeren waarom hij er zo lang mee heeft gewacht: het eerste homohuwelijk werd toch al in 2001 gesloten?

Gottschalk, die zelf met een man getrouwd is, kan er maar niet aan wennen dat intieme homoscènes zo veel losmaken bij zijn publiek. Hij was „stomverbaasd” toen Twitter drie jaar geleden ontplofte tijdens een vrijscène met Lucas (Ferry Doedens) en Edwin (Raynor Arkenbout).

„De vader van Edwin sloeg Lucas het ziekenhuis in omdat hij hun liefde niet accepteerde. Dáár had ik veel reacties op verwacht. In plaats daarvan ging alle aandacht uit naar die zoenscène”, zegt de 37-jarige Gottschalk, die veertien jaar voor GTST schreef voordat hij producent werd. Hij noemt het „schokkend” dat twee zoenende mannen in deze tijd nog als aanstootgevend worden ervaren.

Het huwelijk tussen Lucas en Menno (Dave Mantel) zal vanavond vermoedelijk weer veel losmaken. Voor zo ver Gottschalk weet is het de eerste keer dat twee mensen van hetzelfde geslacht trouwen in een Nederlandse soap. De Amerikaanse Backstreet Boys verzorgen een optreden tijdens de huwelijksaflevering. „Het zou leuk zijn als dat internationaal wordt opgepikt.”

Wat heeft u geleerd van ‘De Kus’?

„Dat er een schijntolerantie is ten aanzien van homoseksualiteit in Nederland. Met name vrouwelijke kijkers waren boos dat wij hun kinderen met twee zoenende mannen confronteerden. Zo van: ‘best dat homo’s bestaan, maar ik wil het niet zien’. Velen dachten dat wij met die scène een statement wilden maken. Maar GTST is geen Postbus 51-spotje. Wij willen mooie verhalen vertellen. Toevallig was dat toen een liefdesverhaal tussen twee jongens.”

In 1994 kreeg GTST-personage Laura een affaire met Tessel, de arts van haar man. Zijn de tijden sindsdien veranderd?

„Hún vrijscène was destijds reden voor een item in het NOS Journaal. Die van Lucas en Edwin leidde tot een Telegraaf-poll: wat verwacht u van een soap? Ik vrees dat er in twintig jaar tijd weinig is veranderd. Onderzoek wijst uit dat het geweld tegen homo’s juist toeneemt. Voor mijn gevoel is Nederland minder tolerant dan toen.”

Gottschalk is niet bang dat kijkers afhaken. „Als we hun nou om acht uur ’s avonds seksscènes en extreem geweld voorschotelen... Maar nee, wij blijven altijd aan de veilige kant.”

Is het aan soapmakers om vooroordelen weg te nemen?

„Nee. Soapmakers zijn entertainers, geen onderwijzers. Ze gaan niet over ‘goed’ of ‘fout’. Dat neemt niet weg dat ik mij bewust ben van de impact die een verhaallijn kan hebben. Zo werden wij er ooit op gewezen dat er veel werd gedronken in GTST. Iedere aflevering werd er wel een fles wijn opengetrokken. En toen een personage hogere tentamencijfers haalde met cocaïne was het verwijt: wat voor boodschap geef je kijkers mee? Daarna lieten we wel zien hoe destructief een drugsverslaving kan zijn.”

Ook Amerikaanse homo’s schijnen graag naar GTST te kijken. Hoe zit dat?

„Niet alleen Amerikanen, maar ook Japanners en Venezolanen. Een fan ondertitelt de verhaallijn van Lucas en zet die op de Facebookpagina van GTST. Zo kunnen ze de soap overal ter wereld volgen. Gaaf, toch?”

    • Danielle Pinedo