Welkom in Bubunne, het land van vrouwendominantie (en filmfictie)

Je hebt er waarschijnlijk nog niet van gehoord, maar de Democratische Volksrepubliek Bubunne is een schrikbarend achtergestelde samenleving. De helft van de bevolking wordt er onderdrukt, terwijl de andere helft kan gaan en staan waar hij wil. Een omschrijving die past bij wel meer landen. Bubunne verschilt echter op twee punten van alle andere.

Je hebt er waarschijnlijk nog niet van gehoord, maar de Democratische Volksrepubliek Bubunne is een schrikbarend achtergestelde samenleving. Bubunne is arm, primitief en oneerlijk. De helft van de bevolking loopt er in lichaamsbedekkende gewaden en wordt onderdrukt, terwijl de andere helft kan gaan en staan waar hij wil. Het is een omschrijving die past bij wel meer landen. Bubunne verschilt echter op twee punten van alle andere: de republiek bestaat alleen in de film Jacky au royaume des filles, en vrouwen hebben het er voor het zeggen.

De Franse regisseur Riad Sattouf zet in de satirische komedie de hele wereld op zijn kop. Hij stelde Charlotte Gainsbourg aan als kolonel Bubunne XVII, en liet de jongeman Jacky kansloos verliefd worden op deze (op het eerste gezicht) wrede dame. Hij kan alleen maar dromen van het grote bal; de avond dat hij door zijn prinses op het witte paard ten huwelijk zal worden gevraagd.

Bekijk hieronder de niet-ondertitelde Franse trailer (of klik hier voor de in het Engels ondertitelde versie)

Een groot deel van de film werd opgenomen in Georgië, waaronder in het plaatje Gori. Saillant detail: Gori is de geboorteplaats van sovjetdictator Jozef Stalin.


De film beleeft zijn wereldpremière tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR), en is daar vier keer te zien. “Heerlijke satire op geslacht en macht, met een bijzondere rol voor groente”, schrijft het IFFR. Alle kaartjes zijn al uitverkocht.

    • Laura Klompenhouwer