Voorzitter van Barcelona weg na transfer Neymar

Sandro Rosell is afgetreden als voorzitter van FC Barcelona. Dat maakte hij gisteren bekend op een persconferentie. Rosell stopt vanwege het onderzoek dat de Spaanse justitie is begonnen naar de transfer van Neymar vorige zomer. Als hij niet zou aftreden, had dat tot te veel negatieve aandacht voor de club geleid, zei Rosell (49).

Vicevoorzitter Josep Maria Bartomeu neemt Rosells functie over en blijft aan tot de volgende verkiezingen in 2016. Volgens Barcelona kostte het aantrekken van de Braziliaanse speler 57,1 miljoen euro, maar justitie onderzoekt een claim van een Barcelona-lid dat er veel meer is neergeteld voor de aanvaller. Volgens El Mundo Deportivo gaat het om zo’n 95 miljoen euro. Van dat bedrag zou 40 miljoen naar een maatschappij zijn gegaan, waarvan de vader van Neymar de eigenaar is.

Het justitiële onderzoek richt zich niet op de club, maar op Rosell persoonlijk. „In de recente dagen is er oneerlijke kritiek op mij geweest”, vertelde hij op de persconferentie. „Ik benadruk dat alles rond de transfer van Neymar volgens de regels is verlopen.” Maar, vervolgde hij „de club heeft evenwel een imago te waarborgen”. Ook zou Rosell slachtoffer zijn van bedreigingen. Rosell werd, als opvolger van Joan Laporta, in 2010 voorzitter van Barcelona. (Novum)