U bent machtiger dan u denkt

Wat dacht u van antwoord d: de overheid of e: alle vier?

Als eerste de consument. U, degene die eet en drinkt. Aangezien de meesten van ons geen boer zijn, moet u naar de winkel. Binnen dat aanbod maakt u uw keuzes.

Wie is die winkel? Er zijn drie supermarktconcerns die samen 80 procent van de markt hebben. Zij hebben uw ‘vrije keuze’ voorgesorteerd. Hun inkopers en marketeers bepalen het aanbod. Zij onderhandelen met de producenten.

Kunnen die alleen duurzame producten aanbieden? Theoretisch wel. Producenten hebben directe invloed op de duurzaamheid van hun producten en productieketens. Een levensmiddelenconcern kan binnen elke productgroep een duurzame variant ontwikkelen, of zelfs volledig op duurzaam overgaan. Maar daar is de inkoper, die voor een dubbeltje minder net zo hard naar de concurrent loopt. Prijzenoorlog heet dat.

De supermarkt gebruikt daarin u – consument – als argument. U zou alleen maar koopjes willen en uiteindelijk toch weer kiezen voor de ‘kiloknaller’ in plaats van voor het duurzame hapje. Waarmee de cirkel rond is.

Kan iemand die doorbreken? Ik denk aan de overheid. Die stelt immers regels aan de kwaliteit en de productie van voeding. Bijvoorbeeld voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen, of regels voor de veehouderij. De overheid kan een duurzame lat instellen en die steeds iets hoger leggen.

U begrijpt, ik ga voor het antwoord: alle vier. Ieder heeft z’n rol en kan daarbinnen duurzame keuzes maken. Laat dus zien wat u graag op uw bord wilt door het ook daadwerkelijk te kopen. U bent machtiger dan u denkt.

Heeft u ook een vraag? Mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC